Smørtelg i Østfold

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Smørtelg
Oreopteris limbosperma (Bellardi ex All.) Holub
Hengevingfamilien
Smørtelg BH.JPG
Vardåsen, Rygge. Dato: 7.9.2013

Foto: Bård Haugsrud

Kart og graf oppdatert: 2.9.2022
Oreopteris limbosperma.png
5 av 228 5x5 km-ruter
Oreopteris limbosperma 1.png
7 av 4680 km-ruter
14 av 445009 0,1 km-ruter
Først funnet: 2012
Sist funnet: 2022

Smørtelg er en spontan, meget sjelden art som først ble oppdaget i Østfold i 2012 og er spredt utbredt i barskog i Østfold.

Hyppighet og utbredelse

Smørtelg er meget sjelden i 5x5 km-skalaen og sjelden i 1x1 km-skalaen og spredt utbredt i Østfold[1][2]. Arten opptrer i skogsmiljøer som er lite kartlagt i forhold til rike skogtyper og naturtyper med stort biomangfold. Arten er antatt etablert i Østfold etter 1990 og er trolig i spredning.

Økologi

Smørtelg er oftest funnet langs skogsbil- og traktorveier i relativt fattige skogtyper som blåbærskog (T4-C-1) og ofte sammen med bjørnkam. Den største populasjonen i Østfold er noe som tenderer mot storbregneskog ved Rishagen, Halden. Arten har god spredningsevne med sine lette sporer.

Oppdagelseshistorikk

Smørtelg ble først samlet i Stenbudal, like ved riksrøys II c, Halden 12. august 2012 av Bjørn Petter Løfall, Jørn Bøhmer Olsen og Anne Ognedal[3]. Samme dag ble det i tillegg samlet 4 andre belegg i to kvadratkilometer-ruter ved Folkå, Halden. Arten ble bevist ettersøkt denne dagen basert på oppdagelseshistorikken i Bohuslän og på grunnlag av tidligere funn av bjørnekam gjort av Jørn Bøhmer Olsen. Arten er presentert som ny for Østfold av Løfall[4]. [TRENGER oppdatering når den endelig er trykket].

Utviklingstrekk, endringer i tid og rom

Smørtelg ble først oppdaget i Bohuslän i 2002 og funnet i 38 5x5 km-ruter fram til 2011[5]. Det antas at smørtelg er nyetablert og i framgang i Østfold grunnet våtere og midlere vintre. Fortsetter denne utviklingen med særlig midlere vintre må vi forvente at smørtelg blir vanligere i fremtiden. At den er funnet i og langs eldre skogsbil- og traktorveier tyder også på at den tåler/trives i påvirket skog.

Forvaltningsstatus

Smørtelg er vurdert å være livskraftig (LC)[6] i Norge, og gjelder også for Østfold pga artens nyetablering, og framgang selv om det fortsatt er få funn av arten i Østfold.

Kilder og litteratur

  1. Artsdatabanken. Smørtelg i Østfold (grense 2019), historisk utbredelse pr. dato. Nettsiden Artskart.
  2. Østfold botaniske forening. Smørtelg i Østfold, kart, grafer og nøkkeltall. Nettsiden Østfoldbotanikk.
  3. Løfall, Bjørn Petter, Jørn Bøhmer Olsen og Anne Ognedal 12.8.2012. Herbarieark digitalt på GBIF.
  4. Løfall, Bjørn Petter 2012. Smørtelg Oreopteris limbosperma ny for Østfold. Natur i Østfold (in prep.).
  5. Blomgren, Evastina, Eva Falk & Birgitta Herloff (red.) 2011. Bohusläns Flora. - Föreningen Bohusläns Flora, 731 s.
  6. Artsdatabankens ekspertkomité, rødlistede karplanter. Vurdering av smørtelg Oreopteris limbosperma for Norge. Rødlista, siste versjon. Nettside hos Artsdatabanken.

Eksterne lenker