Solvang Handel (Skreien)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Opphørssalget i mai 2010. Tidligere innehavere Kjell og Mona Nikkerud ekspederer, kunde Beate Røise Sønsterud i bakgrunnen.
Foto: Sæmund Moshagen (Oppland Arbeiderblad)

Solvang Handel var en dagligvareforretning ved Stangekrysset i Skreien (Østre Toten kommune). Butikken ble etablert i 1924 og nedlagt i mai 2010. De siste åra tilhørte den Joker-kjeden. Med nedlegginga av Solvang var det att bare én butikk utafor tettstedene i Østre Toten, nemlig i Lund i Kolbu. Drivere i hele 36 år (1971-2007) var Mona og Kjell Nikkerud.

Starten

Ved Stangekrysset kom det landhandleri alt i 1872, da Tollef Stange begynte å handle i huset Korslund. Solvang var nabo med Korslund, på andre sida av vegen. Andreas Dulsrud begynte landhandleri her i 1924, men overdrog etter et par år forretningen til M. Sveen.

Kubberud, Kjos og Nikkerud

Seinere innehavere var Antonia Kubberud (1928-33), Minda Kjos (1933-35) og Hans K. Kjos (1935-71). Kjell og Mona Nikkerud tok over i 1971 etter Kjos, som var Kjells onkel. Da de overtok, sto varene bak disken, og mesteparten av varene fikk plass i ett, lite rom. Kort tid etter at ekteparet overtok, innførte de sjølbetjening. I 1985 ble butikklokalet utvida, og forretningen ble også med i forskjellige kjeder (først K-lokal, deretter K-extra, Nærmat og til slutt Joker). Solvang beholdt allikevel preget av en typisk «mann og kone-butikk», der både Kjell og Mona hadde lange arbeidsdager.

Nedlegging

Fra 2007 til 2010 dreiv Geir Garli butikken. Omsetningen steig, og drifta gikk med overskudd. Garli gikk imidlertid personlig konkurs, og fordi Solvang ble drevet som et personlig foretak, gikk butikken med i dragsuget. Totens Sparebank krevde som største panthaver at butikkdrifta skulle opphøre.

Med Solvang forsvant den siste dagligvareforretningen mellom tettstedene Lena og Skreia. Etter Lensbygdavegen, den øvre vegen mellom de to tettstedene, var det i 1971 hele åtte butikker.

Kilder og litteratur