Sotue under Losby

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Sotue (Sothue, Sotu, Sotua) er en tidligere husmannsplass under Losby i Lørenskog kommune, kjent så tidlig som i 1729. Plassen ligger på en tange nord i Mønevann og ble senere oppsitterbolig. Den har siden 1995 vært i privat eie og er bebodd. Husmannsstua på Sotue ble bygd i 1859, og uthuset er trolig bygd på samme tid.

I Mønevann, rett ved Sotue, ligger en liten holme som går under navnet St. Helena. Historien bak navnet skal være at en husmann på Sotue var ute i båt for å sette garn. Han lot kona ro, men var ikke fornøyd med henne og kommanderte og maste. Da han hoppet i land på holmen for å feste garnet, så kona sitt snitt til å etterlate mannen på holmen mens hun selv rodde hjem. Da folk fikk høre dette, fikk holmen navnet St. Helena som en analogi til øya som Napoleon ble forvist til.


0230 Lorenskog komm.png Sotue under Losby er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.