St. Peter kirke (Halden)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
St. Peter kirke
Halden, St Peter kirke 01.jpg
Foto: Siri Johannessen (2010)
Sted: Halden
Byggeår: 1877
Via til: St. Peter
Kirkegård: Nei
Arkitekt: Petrus J.H. Cuypers
Teknikk: Mur
Materiale: Tegl

St. Peter kirke er den katolske soknekirken i Halden. Den har adresse Kristian Vs plass 1, og er oppført i teglstein av den nederlandske arkitekten Petrus Josephus Hubertus (Pierre) Cuypers. Kirken ble innvia den 18. oktober 1877, sju år etter at St. Peter menighet hadde blitt oppretta.

Kirken har et noe uvanlig utseende, noe som i hovedsak skyldes uklarheter mellom byggherre og arkitekt. Cuypers tegna ei kirke som kunne romme 10 000 mennesker, noe som tilsvarte hele Fredrikshalds befolkning på den tida. Etterhvert ble dette klart for menigheten, og man fikk formidla til arkitekten at det bare var omkring tyve katolikker i byen. Bygningen som ble reist tilsvarer omtrent koret i den planlagte kirken. Den har ikke tårn, ettersom det skulle ha stått sentralt plassert på en del av kirken som ikke ble oppført.

Interiøret slik det framstår i 2013 er stort sett resultatet av en restaurering i 1949. De nederlandske kunstnerne Bernhard og Benni Dons, som var far og sønn, dekorerte da kirken med veggmalerier. Medlemmer av menigheten stilte opp som modeller. Det er to sidealtere i kirken, ett på hver side av koråpningen. Det ene er via til Jomfru Maria, og det andre til Kristus kongen. Det finnes også flere skulpturer og messingarbeider i kirken, og i vinduene er det glassmalerier. Alterbordene og kommunionsbenken er laget av italiensk marmor.

Orgelet i kirken er elektronisk, og ble installert i 2003.

Galleri

Kilder

Koordinater: 59.125069° N 11.387747° Ø