Stakenaustet på Stangeholmen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Stakenaustet på Stangeholmen, april 2013.
Foto: Kystlaget Øster Riisøer

Stakenaustet på Stangeholmen utenfor Risør er et av om lag 45 naust bygd for opplag av staker og bøyer, samt for oppbevaring av tilhørende materiell, ble satt opp langs hele kysten. Naustet på Stangeholmen ble trolig bygd tidlig på 1900-tallet og var i bruk til en gang til innpå 80-tallet.

Opprinnelig var flytestaker tre og disse krevde systematisk vedlikehold. Stakene måtte tas opp for skraping/maling, måtte de også tørkes, for som kjent trekker tre vann når det ligger lenge nok i sjøen. Merkevesenet hadde ansvar for å skiftet ut stakene for at de skulle tørke og bli malt opp. Det periodiske vedlikeholdet gikk derfor ut på at flytestakene ble tatt opp etter ett år i sjøen, lå til tørking i to år, ble malt og deretter satt ut igjen. Flytestaker tre ble erstattet av andre materialer og er behovet for å ha egne stakelagre blitt sterkt redusert og de tradisjonelle stakelager er blitt lagt ned.

Kystlaget Øster Riisøer

Kystlaget Øster Riisøer har valgt å adoptere Stakenaustet på Stangeholmen som sitt kulturminner i Forbundet KYSTENs prosjekt Adopter et kystkulturminne. I forbindelse med adopsjonen ønsker kystlaget ønsker å bidra til at stakenaustet og anlegget for øvrig skal framstå slik det var da det var i aktivt bruk av Kystverket. Samt å fylle stedet med kystlagets aktiviteter, og også stille det til rådighet for barnehager og skoler til opplegg i forbindelse med kystkultur og friluftsliv. Flere barnehager og skolene i Risør har vist interesse for å bruke naustet og Stangholmen i sine opplegg. Vinterstid er det velegnet til opplag av små tradisjonsbåter. Det planlegges også en permanent utstilling av lokalt fiske og fangstutstyr, i tillegg til rullerende utstillinger relatert til kysten. Kystlaget legger vekt på at stedet skal være åpent for alle interesserte.

Galleri

Kilde

  • Informasjonens skriv fra Kystlaget Øster Riisøer, desember 2013.
  • Kystverket: Landsverneplan for maritime kulturminner, 2009 (pdf).


Koordinater: 58.708739° N 9.239126° Ø