Ta sjansen i Holmenkollen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ta sjansen i Holmenkollen 1992.
Billett til Ta sjansen i 1991.

Ta sjansen var en uformell showkonkurranse for amatører, som ble arrangert i Besserudtjernet i bunnen av Holmenkollbakken fra 1983 til 2002.

Man konkurrerte i to klasser, båt og sykkel, og alle farkoster måtte være hjemmelaget. I båtdelen av konkurransen var det vanlig å delta som lag, altså flere i en farkost, mens det i sykkeldelen stort sett kun var en deltaker på hver sykkel.

Båtene skulle komme seg ut til en bjelle ute i Besserudtjernet på kortest mulig tid ved hjelp av en rampe for å få fart, mens syklene skulle kjøre over en smal bro med hindringer over til en flytende scene ute i tjernet, også på kortest mulig tid.

Arrangør var Skiforeningen i samarbeid med NRK, og programmet ble sendt som lørdagsunderholdning på NRK i opptak, ikke direkte.

Den første konkurransen ble avholdt i 1983, med Roald Øyen som programleder, og den siste i 2002 med Jon Herwig Carlsen og Jan Erik Larssen. En rekke kjente NRK-profiler har ledet showet, som ikke må forveksles med sommerkonsert-programmene fra Holmenkollen.

I 2008 kjøpte en Oslo-mann (32) fra Oppsal bjella fra Ta sjansen på auksjon til inntekt for tv-aksjonen.

Besserudtjernet var et kunstig tjern med vann fra juni til oktober, først anlagt ca. 1890. Det forsvant med utbyggingen av den nye Holmenkollbakken i 2008.

Kilder og litteratur

Omtale på nrk.no, det aller siste Ta sjansen-programmet i 2002 .