Trøndernes Avholdslags Kvinneforening

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Trøndernes Avholdslags Kvinneforening i 1935
Foto: Ukjent

Trøndernes Avholdslags Kvinneforening ble stiftet i Trondheim under navnet Trøndernes Totalavholdsforenings kvinneforening tre uker etter at Trøndernes Totalavholdsforening ble stiftet den 18. januar 1885. Det har gått litt opp og ned for kvinneforeningen, som først kun levde i to år før ei ny sto opp i 1887, men som heller ikke fikk noe evig liv, i det den ble nedlagt i 1896. Den som kom til å ha livets rett startet opp i 1904, men vi velger likevel å la oppstartsåret bli 1885 – ut fra de korte periodene laget var «ute av drift».

Drift

Hva som var årsaken til at den første oppstarten ikke varte i mer enn to år, gis det ingen forklaring på i de kilder vi har hatt tilgjengelige, her opplyses dog at foreningen fikk utført et stort og godt arbeide. Men de ni årene som neste forening varte gis overhodet ingen kommentarer.

Da foreningen så å si ble vekket til live igjen, i 1904 var det på foranledning av den tids formann; O. P. Sæther, som kan synes å ha hatt en dårlig skjult agenda for å ta initiativ til å gjenopprette kvinneforeningen: Da foreningen vel var etablert ble nemlig første store oppgave å lage en ny fane til hovedforeningen. Oppgaven ble løst på en fortrinnlig måte. En særdeles flott og solid fane ble avslørt ved Trøndernes Avholdslags 25-årsjubileum. Kostnadene beløp seg til 500 kroner, men så var den også en av datidens flotteste faner i byen.

Møtene

I de første åra møttes laget på hovedlagets leseværelse, men seinere ble møtene holdt turvis i medlemmenes hjem.

Fortjente medlemmer

50-årsberetningen framhever to av lagets medlemmer som særs fortjente. Først og fremst Ane Holm, som lød benevnelsen Madam Ane. Hun ble en særdeles avholdt «madam», som med sitt gode smil og sine mange tak for «saken» så å si økte sin popularitet i takt med sine mange tjenester. Emilie Mathisen fikk også en lang og trofast tjenestetid i fremste linje for kvinnelaget. Begge døde i 1915, men deres minne levde i Trøndernes Avholdslag.

Styret i jubileumsåret (1935)

  • Formann: Alette Sæther
  • Sekretær: Pauline Tiller
  • Kasserer: Margit Tiller

Kilder