Tradisjonsbåter - bygging og bruk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Tradisjonsbåter - bygging og bruk var et prosjekt som Forbundet KYSTEN i 2018 fikk støtte til fra Sparebankstiftelsen DNB. Støtten var en breddegave på kr. 7.880 000,-. Prosjektet gikk over fire år med oppstart våren 2018, og ble avsluttet ved utgangen av 2021.

Organisering

Forbundet KYSTEN etablerte på nyåret 2019 en prosjektadministrasjonfor breddegaveprosjektet. En arbeidsgruppe bestående av fem kompetente personer ble opprettet, som i første fase av prosjektet arbeidet med å etablere en prosjektorganisasjon. Prosjektet ble lagt opp som en søkbar ordning med utdeling av ca. to millioner kroner hvert år i prosjektperioden. Et viktig kriterium var at hvert prosjekt skulle ta inn en eller flere lærlinger, eller drive med annen omfattende kunnskapsoverføring.

Arbeidsgruppens hovedoppgave var å gå igjennom alle søknadene og dernest fremme innstillinger om støtte til en styringsgruppe som også ble opprettet. Sistnevnte gruppe hadde det formelle ansvaret for vedtak om tildelinger. Prosjektledelsen for breddegaveprosjektet ble lagt til Forbundet KYSTENs sekretariat.

Kriterier og innhold

Prosjektet ble organisert som en støtteordning hvor kystlag, foreninger, leirskoler, museer m.fl. kunne søke til prosjekter med et todelt formål: • Bidra til å føre kunnskapen om bygging av tradisjonelle båter videre. • Gi folk flest tilgang til bruk av tradisjonelle båter, men med et spesielt fokus på barn og unge, læring og friluftsliv.

Følgende kriterier og vilkår ble vedtatt: • Midlene som tildeles skal gå til prosjekter der det bygges små og åpne tradisjonsbåter i tre, med en lokal eller regional stedstilhørighet. • En lærling, eller eventuelt annen omfattende kunnskapsoverføring, skal være del av byggeprosjektene som mottar midler. • Båtene som bygges skal knyttes til et brukermiljø, enten et som allerede eksisterer eller et det foreligger konkrete planer om å opprette. • Prosjektene må ha langsiktig aktivitet som intensjon, med aktiv bruk av båtene og kunnskapsoverføring til nye brukere. • Det må foreligge en plan for synliggjøring og formidling av båttradisjonenog prosjektet.

Kriterier for prioritering av søknader: • Grad av styrking av levende byggetradisjoner med få kunnskapsbærere vil tillegges særlig vekt. • Brede nettverk med flere samarbeidspartnere vil bli prioritert.

Volumet på støtten gitt av Sparebankstiftelsen DNB var tilstrekkelig til produksjon av tradisjonelle, åpne båter i flere år fremover hos flere av våre mest kjente tradisjonsbåtbyggere. I utvelgelsen av hvilke prosjekter som fikk støtte ble det, i tillegg til ovennevnte vilkår og kriterier, lagt vekt på geografisk fordeling og å, så langt som mulig, dekke de viktigste tradisjonelle båttypene i Norge, herunder samiske og kvenske båttradisjoner. I vurderingen av del to av prosjektet, mottakerne av båtene som ble bygget, ble følgende lagt til grunn i søknadsbehandlingen:

• Mottakerne av båtene må drive sin virksomhet på ideell basis.

Disse ble prioritert: a. Frivillige organisasjoner og lignende. b. Undervisningsinstitusjoner (leirskoler, grunnskoler, folkehøgskoler o.l.). c. Museer.

• Prosjektene må i stor grad være åpne for alle og være rettet mot barn og unge.

Prosjektene

Gjennom breddegaveprosjektet ble det gitt tilskudd til 29 prosjekter og gjennom disse prosjektene ble det bygget 42 båter. 60 mottakere fikk båter tildelt. Av disse mottakerne var 11 kystlag. Øvrige mottakere var leirskoler, 4H-klubber, skoler, folkehøgskoler, museer, kommuner, kystleder, kystkultursentra m.fl. Totalt fikk vi inn 40 søknader. Som følge av Covid-19 situasjonen et prosjekt kansellert, og et prosjekt ble utsatt med forventet avslutning i 2023.