Trondheim S

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Trondheim stasjon»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Jernbanestasjonen på Brattøra sett fra Søndre gate.

Trondheim S er hovedjernbanestasjonen i Trondheim, og endestasjon for Dovrebanen, Meråkerbanen og Nordlandsbanen. I tilknytning til stasjonen ligger Brattøra godsterminal, som i sin tur har tilknytning til Trondheim havn. Ved stasjonen finner man også Trondheim rutebilstasjon, og det er atkomst som Pirterminale med hurtigbåtruter.

Stasjonen ble åpna i 1881 som endestasjon for Meråkerbanen, og ble omtalt både som Throndhjem og Brattøra stasjon. Stasjonsbygningen som står der i dag var ikke på plass ved åpninga; den eldste delen er fra 1883 og hadde Balthazar Lange som arkitekt.

I 1884 ble den endestasjon for Trondhjem-Størenbanen, som tidligere hadde stoppa på Throndhjem stasjonKalvskinnet. I forbindelse med forsøket på endring av bynavnet ble den fra 1. januar 1930 til 5. mars 1931 kalt Nidaros stasjon, og deretter gikk man over til navnet Trondheim stasjon. Først i 1995 innførte NSB betegnelsen Trondheim S (for sentralstasjon), og Jernbaneverket fulgte etter ved å innføre dette som formelt stasjonsnavn i desember 2002.

Litteratur og kilder