Turisthytte

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Trollstua på Tustna er en av DNTs mange turisthytter.
Foto: Olve Utne (2009)
Turisthyttene har lagre av tørrmat og hermetikk som man kan kjøpe.
Foto: Olve Utne (2009)
DNTs standardnøkkel gir adgang til de ubetjente hyttene.
Foto: Sindre Thoresen Lønnes / Den Norske Turistforening (2011).

Ei turisthytte er ei hytte som er åpen for fot- og skiturister som ønsker å overnatte. De fleste turisthytter drives av en av Den Norske Turistforenings medlemsorganisasjoner, og svært mange av dem kan låses opp med DNT-nøkkel, en standardnøkkel som medlemmene har tilgang til. Enkelte hytter er betjent, mens de fleste er ubetjent. Driften er da basert på et ærlighetsprinsipp; gjestene forsyner seg selv med mat og betaler for mat og overnatting over giro, og de gjør rent etter seg selv. På DNTs hytter får medlemmene rabatt på overnatting.

Hyttetyper

Det er tre hovedtyper av hytter. Ubetjente hytter er gjerne små, med fem til tjuefem soveplasser, kokemulighet, dekketøy og ved. Noen står åpne, mens andre er låst med DNTs standardnøkkel. Selvbetjente hytter er i hovedsak som de utbetjente, men har lagre av mat som kan kan kjøpe fra. Salget av mat er basert på ærlighetsprinsippet. Både ubetjente og selvbetjente hytter er oftest uten strøm og innlagt vann, men det er gjerne enten gassbluss eller rødspritapparat til matlaging og vedovn til oppvarming, og en vannkilde rett ved hytta. I høysesong kan det være hyttevakt på de selvbetjente hyttene. Betjente hytter har et fast vertskap. Det serveres måltider, ofte treretters med alle rettigheter. Disse er gjerne større enn de selvbetjente og ubetjente hyttene. Standarden er gjerne noe høyere, oftest med strøm, innlagt vann og tørkerom. Prisen for en overnatting er selvsagt høyere på de betjente hyttene; en overnatting på ei ubtjent hytte kan koste så lite som hundre kroner natta, mens man på de betjente hyttene betaler opptil rundt 700 for fullpensjon. En del av de betjente hyttene fungerer som utbjente eller selvbetjente hytter utafor sesong.

Det finnes også enklere tilbud, kalt nødbuer, som er ulåste buer eller koier. På mange av buene er det vedovn og propanbrenner til matlaging. Det kan også være sengebrisker der man kan overnatte med liggeunderlag og sovepose, men nødbuene er først og fremst tenkt som et tørt sted å varme seg og hvile før man går videre, eller til å overnatte på gulvet hvis været blir for ille.

Rundt om i skog og mark finner man også tømra gapahuker, ofte satt opp av lokale turlag eller grunneiere. Her kan man søke ly for vind og vær, og det er også mulig å legge seg til med soveposen.

DNTs standardnøkkel

DNTs standardnøkkel gir adgang til ubetjente hytter. Alle medlemmer i Den Norske Turstiforening har tilgang til denne, og mot et depositum kan man beholde nøkkelen så lenge man er medlem. Den som har besøkt flere enn 100 av DNTs turisthytter blir «gullgjest», og får en forgylt versjon av nøkkelen.

Kilder

  • Om hyttene på Den Norske Turistforenings hjemmesider