Ulvelilægeret

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk

Ulvelilægeret (1158 meter over havet) ligger ved Skarsvann øst på Hardangervidda, ved Store Nordmannslepa, og er ei av hyttene til DNT Drammen og Omegn.

Ulvelilægret er ei forholdsvis stor steinbu på 5,5 x 11 meter. Det er et forrom for melking og et oppholdsrom med grue og brisker. Ulvelilægert kan være to til tre hundre år gammelt og skal ha avløste et eldre læger litt høyere oppe under Ulvelinuten. Det var i bruk til cirka 1900.

Standarden er i dag så lav at lægret blir betegnet som rastebu, men det er fullt mulig å overnatte her for den som har med nok utstyr. Steinbua har fire doble brisker (benker uten madrasser) og grue (en steinpall for fyring av bål) og ellers ikke noe utstyr. Her må man ha med sovepose, liggeunderlag og ellers alt man trenger av utstyr. Den er bare brukbar om sommeren og er stengt i reinjakta. I alt er det plass til 8 personer.

Denne gamle steinbua ble brukt av de som gikk Nordmannsslepa. Turen over vidda tok minimum 3 døgn, og ofte var været meget hardt. Det var derfor nødvendig å søke ly for natten. Det ble da bygd steinhytter - buer eller læger, men disse var ofte rå og kalde. Fordelen med lægre var at de ga ly for regn og vind.

Budeier med ungeflokker eller hele familier bodde på støler som var bygd opp mange steder nær slepene, så her var det ofte lite plass for dem som gikk langs slepa. Driftekarer som var med dyr på beite, overnattet også i steinbuer i eller nær slepene. Der er ennå mulig å se ruiner av slike lægre ved Store Nordmannsslepa; for eksempel Ulvelilægret, Sandbulægret, Tormodflottlægret og Holmetjørnlægret.

Ulvelilægeret forfalt fullstendig inntil medlemmer av Fortidsminneforeningen, avdeling Buskerud og Norges Speiderforbund restaurerte lægeret i årene 1976–79. Ulvelilægret eies av Opdal (Uvdal) Renkompani som også er grunneieren i området.

Referanse


Koordinater: 60°17′33″ N 8°09′37″ Ø