Under forvandlingens lov

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Under forvandlingens lov, undertittel Jo tykkere, jo bedre er en stumfilm fra 1911, produsert av Halfdan Nobel Roede som også hadde regi etter et filmmanus av Peter Lykke-Seest. Den regnes for å være den eldste norske film som er bevart og er både litt underlig, men også severdig som gir et rikt tidsbilde, og er et godt eksempel på den aller tidligste stumfilmproduksjon i Norge.

Den hadde premiere på Kosmorama kino i Kristiania 4. desember 1911.

Handling

Filmen er på 29 minutter og omtales som en «Kristiania-komedie i 3 akter» og er blitt karakterisert som et erotisk melodrama. Den er et sjalusidrama hvor Julia er gift med Camillo og Francisca med Arthur. De er venner og er fra de bedrestilte kretser i hovedstaden. Filmen begynner med at de er på en friluftskafe hvor Camillo oppdager at Arthur gir Julia et brev som hun gjemmer i veska. Han leser brevet etter at de kommer hjem og viser det til Francisca og det oppdager slik at deres ektefeller Julia og Arthur har et forhold til hverandre. De bedøver de utro ektefellene og låser dem inne i hvert sitt bur til de blir lei av hverandre, og ektefellene finner sammen igjen og blir lykkelige, med den avsluttende tekstplakaten «Hjemkomst og forsoning. Ægteskapets triumf».

I filmens handling inngår et besøk på friluftsvarieté, hvor fire numre fra denne er inkorporert i filmen. Der opptrer operasanger Hans Ingi Hedemark, Bertha Ræstad danser cakewalk, Botten Soot danser en egyptisk dans og Hedvig Dietrichson danser «Dans av Chopin».

Rolleliste

Kilder