Utstillingen Det sanselige 1700-tallet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
 

Utstillingen Det sanselige 1700-tallet er det nærmeste vi kan komme en tidsmaskin. Den gir publikum mulighet til å oppleve og reflektere over hvordan folk som levde gjennom 1700-tallet erfarte sine omgivelser - gjennom sansene: Hva de så rundt seg, hørte av lyder, smakte, luktet og kjente. For å sette sanseopplevelsene i ett større perspektiv er de satt i sammenheng med tidlig globalisering, sjøveis handel og de norske regionenes særtrekk.

Utstillingen er til fri benyttelse for museer, skoler, bibliotek og allmenheten. Utstillingsplakatene tar for seg de store linjene, og lar det være opp til den som setter opp utstillingen til å fylle den med gjenstander fra egne samlinger, kopier av ting fra 1700-tallet eller bruke gjenstander som gir de samme, eller i hvert fall så nært vi i dag kommer, sanseopplevelser som på 1700-tallet. De som setter opp utstillingen oppfordres til å legge til rette for at publikum kan få mange fysiske sanseopplevelser! La folk snuse, smake, se, føle og lukte!

Utstillingene og tilhørende materiale er tilgjengelig på CC-by-SA lisens, og kan dermed fritt benyttes.[1] Vi ber likevel om de som setter opp utstillingen skriver noen ord, og kanskje laster opp noen bilder på Lokalhistoriewiki, slik at andre kan få del i erfaringene og bli inspirert.

Historiker Ragnhild Hutchison og illustratør Thomas Hansen har utviklet utstillingens plakater, grafiske tillegg og aktiviteter. Utstillingen er muliggjort med støtte fra Sparebankstiftelsen, Eckbos legater og Proforsk, Forskningsrådet.

Oppsettinger av utstillingen

Filmer

Medieklassen ved Lillestrøm videregående laget våren 2016 bildespill som formilder noen av temaene knyttet til utstillingen. Disse er mulig å laste ned og bruke i utstillingene.

Utstillingsplakatene

Obs! Bildene som ligger på Lokalhistoriewiki er kun ment som illustrasjoner og er ikke egna for trykking og bruk i utstilling, men se praktisk info.

Praktisk info om utstillingen Det sanselige 1700-tallet

Plakatmontering

Plakatene er 84x84 cm, og bør trykkes på A0-format, som så beskjæres. De er gjort kvadratiske for å fleksibelt kunne settes opp i ulike lokaler (se bildet). For mer om trykk og print, se forslagslisten som er vedlagt sammen med utstillingen i egen nedlastningsmappe på nettstedet Tidvis.[1]

Nedlasting av utstillingen fra nettstedet Tidvis


Fotnoter