Vabråten

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Vabråten (Asker))
Hopp til navigering Hopp til søk

Vabråten i Asker er en toarmet blindvei sørover fra Åbyfaret. Det er nærliggende å tro at navnet henger sammen med et vadested over Blakstadelva som ble brukt i eldre tid. Selv de senere år har lekelystne tenåringer laget seg primitive broer for å komme tørrskodd over.

De fleste husene her er eneboliger, hvorav de fleste er oppført de siste tiår. Området hørte tidligere til Åby og Bleikers utmark. Nedenfor bebyggelsen ligger Øvre Åbydam. Opprinnelig var det et vanlig elveleie her, men spesielt da Blakstad sykehus' kraftanlegg litt lenger ned i elveløpet skulle anlegges (1904), trengtes en dam som del av vannreguleringen. Størrelsen på dammen har senere variert. Da det ble gjort sikringsarbeider ved demningen 1998–99, senket man samtidig vannspeilet rundt en meter. Det var sag og mølle i Åbyfossen (Husefossen) gjennom hundrer av år.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Vabråten er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.8205133° N 10.4594836° Ø