Varehandelens høyskole

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Varehandelens høyskole var en skole som ble opprettet som Norsk Kjøpmannsinstitutt (KI) A/S i 1965. KI skulle videreføre virksomheten i Kjøpmennenes Rasjonaliseringskontor, med modernisering av detaljhandelen. To år senere gikk flere av handelens bransjeorganisasjoner inn som aksjonærer i KI, primært med ønske om å tilby butikklederundervisning til den private handelen, slik Samvirkeskolen på Gjettum hadde gjort for kooperasjonen siden 1945. KI startet undervisning i Oslo med 17 elever i september 1967. I 1971 flyttet skolen til KI-SenteretRykkinn. Butikkene i kjøpesenteret ble brukt som verktøy i undervisningen, noe som var en helt ny metode. Skolen fikk statsstøtte i 1972, og butikklederutdanningen ble ettårig, men med et landsomfattende etter- og videreutdanningstilbud, med kurs og konferanser for kjøpmenn, dagligvareindustrien og andre bransjer.

Kjøpmannsinstituttet lanserte sin toårige undervisningsmodell i 1985. I 1988 ble undervisningen i KI skilt ut som eget selskap under navnet Varehandelens Høyskole AS. Virksomheten var da heleid av bransjeorganisasjonene, grossistene og næringslivet, men ble etter hvert omdannet til en selveiende stiftelse. Plassproblemer medførte at skolen i 1993 flyttet til Johan Drengsruds vei 52 i Asker, der det også ble drevet et internat med 40 hybler. Utdanningen ble utvidet med et tredje studieår i 1995, og skolen endret navn til Norges Varehandelshøyskole i 1998. NVH ble fusjonert med Handelshøyskolen BI i 2000, flyttet til Oslo og ble samlokalisert med BI i Nydalen i 2005. NVH-studiet er omgjort til BIs bachelorstudium innen varehandelsledelse, mens etter- og videreutdanningstilbudet inngår i BI Varehandel.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Varehandelens høyskole er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.