Vega kystlag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Vega kystlags logo.

Vega kystlag i Vega kommune, Nordland, ble stiftet i 1990 og har ca. 80 medlemmer (2022). Laget har som målsetting å ivareta kystkultur som båter, motorer, bygninger og redskaper. Laget er medlem av Forbundet KYSTEN, og har sitt tilholdssted i et nedlagt handelssted, startet i 1833 på Vegstein, 3,5 km fra kommunesenteret Gladstad. Her er det kafé, museum og andre utstillinger, gjestebrygge med sanitæranlegg for gjester.

Vern ved bruk er Vega kystlag sitt motto.

Storbåtnaustet «Nordnaustet» på Vegstein

«Nordnaustet» ble bygd cirka 1910 og er sannsynligvis det siste storbåtnaustet på Vega fra sin tid. Naustet er et viktig midtpunkt i Vegstein gamle handelssted, og området er mye brukt til bading og rekreasjon. Det blir i dag brukt av Kystlaget til lagring av gamle tradisjonsbåter, og av Vega seilklubb, til lagring av joller/seilbåter. Naustet vil forfalle fullstendig om det ikke blir sikret og bevart i nær framtid. Målet er å tilbakeføre naustet til nærmest mulig opprinnelig stil/utførelse. Tilbygg oppsatt i senere tid vil bli revet, og ikke satt opp igjen.

Storbåtnaustet på Vegstein.

Formålet med å verne naustet er at laget ser naustet som et viktig element i å vise gamle byggetradisjoner, samtidig som barn og unge får oppleve sjø- og kystkultur. Naustet er i framtiden ment som lager og tilholdssted for Vega Seilklubb og Vega kystlag. Eier avstår fra eget bruk av naustet. Bevaringsprosjektet er beregnet til å koste 860.000 kroner.

Det er søkt økonomisk støtte fra Nordland fylkes kulturminneavdeling. Kystlaget har valgt Storbåtnaustet som sitt kystkulturminne i Forbundet KYSTENs kampanjen Adopter et kystkulturminne. Storbåtnaust ble åpnet på Kysten dag 24. juli 2015.

Ekstern lenke