Vestsiden Musikkorps

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Vestsiden Musikkorps ble etablert i 1949 som Vestsiden guttemusikk i Vestre Fenstad i Nes KommuneRomerike. Opprinnelig var det bare ungdomskorps på Vestsiden, men det utviklet seg til å bli et voksenkorps. På 1980-tallet var rekrutteringen til Jerpestad skolekorps dårlig, slik at musikanter fra begge sider av Vorma var hjertelig velkommen der. De to korpsene i Fenstad utfyller hverandre.

Ved starten i 1949 var korpset kun et korps for gutter. I 1960 ble korpsets navn endret fra Vestsiden guttemusikk til Vestsiden Musikkorps, og med det var også jentene velkommen med i korpset. Til 17. mai i 1966 fikk vi nye uniformer. Det var mye styr blant jentene angående skjørtelengder, minnes Berit Moe, som har vært med i korpset siden 1961. Vestsiden Mødreforening, som hadde støttet korpset økonomisk fra starten, ville ha tekkelige skjørt, mens korpsets unge jenter på 13–14 år ville ha lårkorte skjørt. Jentenes krav falt imidlertid ikke i god jord, og vi fikk til vår store fortvilelse skjørt som gikk godt under knærne. Men på 17. mai stilte nesten alle jentene i lårkorte skjørt, vi hadde rullet dem opp i livet og vi syntes vi var så fine, minnes Moe, som altså har vært med i korpset i 57 år.

Vestsiden Musikkorps betegner seg som et amatørkorps, men spiller avanserte stykker. Av og til nesten på grensen av hva de klarer. Mye av æren for at de stadig stuper ut i nye sjangre og vanskelighetsgrader gir de til dirigenten Rolf Thon som har dirigert korpset siden 2001. Han har bidratt til en stor utvikling av korpset og utfordret oss i låtvalg. Han har også motivert flere av musikantene til å stå fram og spille solostykker, sier Korsmo.

Siden begynnelsen av 2000-tallet har «En annerledes lørdagskveld» i Fenstad kirke vært et av årets høydepunkt. Den konserten arrangeres alltid en sen kveldstime første helga i advent i vårt faste konsertlokale, Fenstad kirke. Mange setter pris på denne konserten der de kan komme og senke skuldrene før julestresset setter inn, fortsetter Tone Korsmo.

De siste årene har korpset også vært et fast innslag på sykehjemmet flere ganger i året, noe både pasienter og korpsmedlemmene setter stor pris på.

Mange av korpsmedlemmene har vært med lenge, og eldstemann i korpset er 83 år, men de legger ikke skjul på at de ønsker seg flere yngre medlemmer. Det er ikke lett å rekruttere nye medlemmer og spesielt vanskelig er det å få med de unge, sier Moe, som forteller at korpset har medlemmer fra Brårud og resten av Nes, samt nabokommunene. I jubileumsåret 2019 hadde korpset i overkant av 20 musikanter.

Litteratur og kilder

Raumnes 1. mars 1990

Raumnes 2. mai 2019