Vidisse
Vidisse er et ord for en stadfesta avskrift av et dokument, og brukes særlig om diplom fra middelalderen. Å utstede et slik ble omtalt som 'å videmere'. Ordet kommer fra latin, og betyr 'å ha sett'. Mange dokumenter fra middelalderen er bare bevart som vidisser.
Opprinnelig var det helst høyere geistlige eller verdslige myndigheter som vidimerte dokumenter. Etter hvert som det ble stadig vanligere å lage bekrefta kopier, begynte også lavere geistlige og tjenestemenn å utstede vidisser. Formen var temmelig fast. Før selve teksten kommer en bekreftelse på hvem det er som har sett originalen, noen setninger om utseende og tilstand, beskrivelse av eventuelle segl og så selve teksten ordrett gjengitt. Til slutt blir det nye dokumentet beseglet og datert.
Når dokumentet ble gjengitt ordrett, betyr ikke det at vidissen nødvendigvis er bokstavtro. Rettskriving er et forholdsvis nytt konsept, så skriveren kunne variere staving. Vidisser kan dermed ikke nødvendigvis brukes som bekreftelse på hvordan et gårdsnavn ble skrevet da originaldokumentet ble utstedt ettersom det kan ha blitt endra; ei heller hvordan det ble skrevet da vidissen ble utstedt ettersom den gamle formen kan ha blitt brukt. Jo nærmere vidissen og originalen er i tid, jo større sjanse er det for at de har valgt noenlunde samme skrivemåte.
Kilder og litteratur
- Vidimere i Norsk historisk leksikon.
- Vidisse i Store norske leksikon.
- Kulturhistorisk leksikon for nordisk middelalder fra vikingtid til reformasjonstid. 19 : Trylle-vidisse. Utg. Gyldendal. Oslo. 1975. Digital versjon på Nettbiblioteket.