Forside:Lillesand kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk

ØSTLANDET  • SØRLANDET • VESTLANDET • MIDT-NORGE • NORD-NORGE
Aust-Agder • Vest-Agder
Østre Agder • Setesdal
Gjerstad • Risør • Tvedestrand • Vegårshei • Åmli • Arendal • Froland • Grimstad • Birkenes • Lillesand

Om Lillesand kommune
0926 Lillesand komm.png
Lillesand kommune ligger i Aust-Agder, og grenser til Kristiansand i vest, Birkenes i nord og Grimstad i øst. Kommunens administrasjonssenter er Lillesand, som ble ladested i 1821. I 1962 ble kommunen utvida da Høvåg, Vestre Moland og en del av Eide ble innlemma.

Lillesand var et viktig sted i seilskutetida, med skipsbygging, handel og sjøfart som hovednæringsveier. I nyere tid har det også kommet en del industri, særlig kjemisk industri, næringsmiddelindustri og verkstedindustri. Det er også bergverksdrift i kommunen.   Les mer ...

 
Smakebiter fra artikler
Ledelsen i Sjømilitære Beredskap, fotografert høsten 1945. Første rekke fra venstre: Morten Kierulf, Erik Mossin, Haakon Kierulf, Harald Wergeland. Bakre rekke fra venstre: Reidar Tank-Nielsen, Gustav Bing Dreyer, Knut Mauer, Johan Lang og Erik Mathiesen.
Foto: Ukjent

Sjømilitære Beredskapstjeneste (SB) var en etterretnings- og beredskapsorganisasjon for de norske og allierte styrkene og motstandsbevegelsen i Norge under andre verdenskrig. Organisasjonen rapporterte til den norske marineattasjeen i Stockholm, og var formelt underlagt Sjøforsvarets overkommando (SOK) i London. SB ble organisert høsten 1943, og var i funksjon til krigens slutt. Den var i hovedsak bemannet av sivilister, men med en kjernegruppe som var vernepliktige sjøoffiserer. Initiativtaker og første sjef var forretningsmannen og vernepliktig marinekaptein Haakon Kierulf. Organisasjonen ble innenlands ledet fra Oslo, og involverte på det meste ca. 200 personer. Virkeområdet strakte seg langs kysten fra Halden til Trondheim.

  Les mer …

Presten Ole Kristian Grimnes (1849-1932).

Ole Kristian Grimnes (født 24. desember 1849 i Vestre Moland, død i februar 1932 i Sarpsborg) var prest i Ålesund, Bergen og Skedsmo. Grimnes vokste opp i Vestre Moland i nåværende Lillesand kommune, som sønn av gardbruker Øven Aanensen Grimnes og Thrine Andersdatter f. Udjus. Han var en yngre bror av landbruksingeniøren Aanon Grimnes (f. 1846).

Ole Kristian Grimnes ble i 1878 gift med Karen Berg (1858-1919), datter av overtollbetjent Christian Fredrik Berg i Tromsø. Karen og Ole Kristian Berg fikk hele 12 barn, hvorav ni vokste opp. Yngstesønnen Finn Hall Grimnes (1901-89) var far til historikeren Ole Kristian Grimnes (født 1937), oppkalt etter farfaren.   Les mer …

Foto av Mads Langaard fra ca. 1880.
Foto: Ukjent/Oslo Museum.

Mads Ellef Langaard (født 3. mai 1815 i Lillesand, død 23. mars 1891 i Kristiania) var bryggerieier og industrigründer. Blant virksomhetene han var med på å grunnlegge var Frydenlunds bryggeri i 1859, der han også satt i ledelsen livet ut.

Etter et par år i handelslære i Arendal, dro Langaard til sjøs. I 1841 oppnådde han skippersertifikat, og ble skipskaptein. Samme år flyttet han til Christiania. I 1850 oppga han sjøen og etablerte seg som handelsborger i hovedstaden sammen med C. A. Dietrichson. Firmaet deres, Langaard & Dietrichson, drev innen eksport og import, særlig i mel og kornvarer.

Som følge av 1850-årenes høykonjunktur ble Langaard en velstående mann, og i 1859 satset han hele sin formue i etableringen av et bryggeri på løkken Frydenlund i Christiania; Frydenlunds bryggeri. Hans samarbeidspartnere var skipperen Abraham Hesselberg (1817-1895), bank og finansmannen Justus Heinrich Schwensen, og svigerfaren, salmaker Knud Knudsen.   Les mer …

Blindleia kystlag ble stiftet i 1990, og holder til i Lillesand kommune i Aust-Agder. Laget har 75 medlemmer (2013), og er et lokallag i Forbundet KYSTEN. Aktiviteten er i store trekk sentrert rundt skøyta Havørn, roing og seiling med småbåter, samt maritime aktiviteter på sjøbua Verven på Kokkenes.   Les mer …

 
Se også


 
Eksterne ressurser
Forside:Lillesand kommune/Eksterne ressurser
 
Kategorier for Lillesand kommune
ingen underkategorier
 
Andre artikler