Halsøycenteret

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk

Fotograf: Zahl

Fotograf: Zahl

Halsøycenteret (tidligere: Halsøy S-marked) er et tidligere butikksenter på Halsøya i Mosjøen.

Historikk

Halsøy Samvirkelag ble opprinnelig startet som Halsøy Kooperative Handelslag, hvor vi vet at Anton Waldemar Nilsen, født i Lyngen kommune i 1894 ble bestyrer fra sommeren 1937 da han kom fra Skøelv Samvirkelag i Sørreisa kommune hvor han hadde vært bestyrer fra 1933 - etter tida som bestyrere for Mellembygdens Kooperative Handelslag (1926-1933) i Målselv kommune.

Den 6. september 1984, etter ett års byggetid, åpnet Halsøy Samvirkelag varehus på Halsøya. Mens samvirkelagets gamle forretning hadde hatt salgsflate på 120 m², bestod det nye varehuset av 500 m² salgsflate og 400 m² til lager, rom for de ansatte og kontor, samt eget lokale til Postverket, som flyttet inn på senteret.

Varehuset representerte noe forholdsvis nytt i byen ved at det, foruten stort vareutvalg, kveldsåpent og varebringing på onsdager og fredager, hadde ferskvareavdeling og grill. Det ble understreket at varehuset var moderne og funksjonelt, blant annet ved at det hadde automatiske dører uten terskel, som gav bedre tilgjengelighet for rullestolbrukere. Ikke minst ble antallet bilplasser – 100 plasser på åpningsdagen, og etterhvert 160 – sett på som storslått. Nytt og spennende var også konseptet med å trille handlevognen ut til bilen.

Bygg, bilplasser og liknende kostet drøyt 5.000.000 kroner å anlegge.

Halsøy Samvirkelags leder før og etter at varehuset ble åpnet, var Andor Mikalsen.

Etter noen år ble varehuset ombygget til butikksenter med flere forretninger enn samvirkelagets egne. Blant annet kom kiosk, kafé/bakeri, frisør, blomsterforretning, leketøysforretning og jernvareforretning. På slutten av 2000-årene har Coop bygget om og overtatt hele bygget, slik at Halsøycenteret ikke lenger er varehus eller butikksenter, men huser én større dagligvareforretning.

Se også

Litteratur

Aviser og tidsskrifter
  • Helgeland Arbeiderblad (06.09.1984): Halsøy/Kulstad-området har fått sitt varehus