Thai Pongal

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Et kontor i Tamil Nadu, dekorert i anledning Thai Pongal.
Foto: Flickr-brukeren sowirajan s, 2008.
Thai Pongal er en form for høsttakkefest tradisjonelt feiret av tamiler fra Sri Lanka og fra den indiske delstaten Tamil Nadu. Thai Pongal feires fra den siste dagen i den tamilske måneden Maargazhi til den tredje dagen i måneden Thai. Det tilsvarer vanligvis 12.–15.januar i den gregorianske kalenderen. I Thai Pongal takker man solens gud for naturens grøde, og mange av ritualene knyttet til festivalen gjøres med et ønske om fortsatt framgang for husholdet og en god start på det nye året.

Festivalen har fått sitt navn etter ordet pongal. Det betyr på tamil noe som koker over, og i Thai Pongal spiser tamilene pongal-grøt, en søt risgrøt kokt med melk til den koker over, og pyntet med sukker, nøtter og rosiner.

Tamiler i Norge samles i templer[1] og i hjemmene i anledning Thai Pongal, og feiringen har også fått sin plass i skoler og barnehager i Norge som har en høy andel innvandrere fra Sri Lanka, blant annet i Bydel Grorud i Oslo.

Eldre gir gaver til familiens yngre, og friske blomster har en viktig plass i feiringen. I India og på Sri Lanka er det vanlig å lage kolamer[2] på dørstokken i anledning Thai Pongal, men dette er ikke fullt så aktuelt i Norge siden dørstokker ofte er dekket med snø på denne tiden av året.


Fotnoter

  1. Se Norsk Hindu Kultursenter.
  2. Tradisjonelle tegninger av rismel, ofte i mange farger, som hindukvinner tegner på bakken foran hus eller templer.

Kilder