Pongal

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Pongalgrøt under koking.
Foto: Matthew T Rader, 2010.

Pongal er en slags "grøt", som spises under den hinduistiske festivalen Thai pongal. Den feires første januar i den tamilske kalenderen, og på denne dagen er det vanlig å bare spise vegetarmat.

Pongal blir delt inn i to underkategorier basert på smak. "Venpongal" er en grøt uten mye smak, som spises sammen med sambar eller andre typer vegetar curry. "Sakkarapongal" er en søt grøt, der brunt sukker er blant de viktige ingrediensene.

Tradisjonell tilbereding

I følge den opprinnelige tradisjonen skal matretten pongal lages i tradisjonelle keramikkgryter. Grøten skal i utgangspunktet tilberedes over en varmekilde utenfor huset. I og med at det brukes melk i pongal, er tradisjonen slik at man skal vente til røren/blandingen koker over og renner nedover gryten. Hvilken vei den renner, blir brukt for å spå eller forutse ulike ting. Etter at grøten har kokt over, justerer man varmen og fortsetter med å lage maten.

I Norge

Den opprinnelige tradisjonen er best egnet for varmere land, hvor du kan lage mat på bål utenfor huset i keramikk-kjeler. 1. januar på den tamilske kalenderen faller oftest på 14. eller 15. januar på den gregorianske kalenderen. I Norge er det fremdeles kaldt i midten av januar og utfordrende å lage mat utendørs. Det er også vanskeligere å få tak i keramikkgryter. De fleste lager derfor pongal i en vanlig kjele på komfyren, og grunnet sølet, er det stadig flere som dropper å la det renne over. Viktige deler av tradisjonen er dermed endret av praktiske grunner.

Kilder og litteratur

Denne artikkelen trenger kjelder.