Thomle (slekt)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk

Thomle er ei slekt med navn fra garden Tomle i Nordre Land. Det har vært flere slekter på denne gården tidligere, men den første som tok med seg Thomle som slektsnavn blant de som flytta vekk fra gården var ei slekt som kom fra Brone i Nordre Land, og tidligere fra Tingvoll i Fluberg, som nå er del av Søndre Land.

Det kan trekkes opp ei slektsrekke helt tilbake til første kjente bruker på Thomle, ettersom den senere slekta ble inngifta i de tidligere slektene. Det er også mulig å spore stamfar til den yngre slekta lenger tilbake, noe | gjorde i boka Familien Thomle : genealogiske og personalhistoriske Oplysninger : tilligemed nogle historiske Efterretninger om Gaarden Tomle og dens Beboere gjennem 400 Aar. Denne anbefales for de som er interessert i slektas opphav; i slektsoversikta under er det naturlig å starte med de som tok Thomle som slektsnavn. Som stamfar til den slekta regnes Iver Nilssøn Thomle (1692–1772), som ble født på Brone og som ble gift med eldste datter på Tomle og tok over den garden.

Thomles gate i Oslo har navn etter høyesterettsjustitiarius Iver Steen Thomle (1812–1889).

Kjente medlemmer av slekta

Litteratur

  • Thomle, E.A.: Familien Thomle : genealogiske og personalhistoriske Oplysninger : tilligemed nogle historiske Efterretninger om Gaarden Tomle og dens Beboere gjennem 400 Aar. Kristiania. 1913. Digital utgaveNettbiblioteket..