Muggerud skole

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Muggerud skole
Foto: Jan M. Keus

Muggerud skole er en tidligere skole på Fiskum i Øvre Eiker kommune. Skolekretsen ble dannet ved innføringen av fastskole i 1860 og omfattet den sørvestre delen av det som hadde vært de gamle omgangsskolekretsene Vestre Eikernstrand, Åssiden og Lurdalen. Til skolen sognet gårdene Stablum, Løvstad, Kårtvet, Krekling, Pinsle, Nordli, Vego, Spissholt, Basserud, Jørandrud, Foterud, Rustand og Muggerud. Det var Muggerud som ga navn til skolen.

Skolen var todelt, med de tre yngste kullene i småskolen, de fire eldste i storskolen.

I perioden fra 1860 til 1881 skal det ha blitt holdt fastskole i bryggerhuset på gården Rustand (gnr.150/1). Muggerud skole ble bygd i 1881, på bygslet tomt under gården Foterud (gnr.149/1). Fram til begynnelsen av 1900-tallet skal det i perioder ha vært felles lærer med Bollerud skole. Stillingen som organist i Fiskum kirke var knyttet til posten som lærer ved Muggerud.

Peder H. Rustand skal ha vært den første lærer ved fastskolen. På 1870-tallet nevnes også Hans K. Busland og Johannes Liedahl. Andreas Hareide var lærer ved skolen fra 1886 til 1925. Skolebygningen var i denne perioden også bolig for læreren og hans familie, og da Hareide fra 1902 også fikk stillingen som poståpner i Krekling postdistrikt, fungerte skolen også som poståpneri. Lærerinner på denne tida var Ragna Hoel og Hareides datter, Selma Hareide Engset.

Den gamle lærerboligen ved Muggerud skole. Bildet er tatt i 1957 og tilhører Olav Venås, som bodde her og var lærer ved Muggerud fra 1955 til 1957.

Skolen ble utvidet med ett rom i 1909. På 1920-tallet ble det bygd separat lærerbolig, mens leiligheten i skolen ble benyttet som lærerinneleilighet. I 1925 ble Hareide etterfulgt av Skjeldestad, som var ved skolen fram til midten 1950-tallet. Deretter fulgte Olav Venås fra 1955 til 1957 og så Petter Ringdal, som var den siste lærer ved skolen. Erna Vang Larsen var håndarbeidslærerinne der i mange år.

Skolen ble nedlagt i 1961, da Muggerud skolekrets ble lagt inn under Darbu skole. Den gamle skolebygningen ble seinere leid ut som leilighet i flere år, men brukes nå (2010) som grendehus.

Beliggenhet: 59°40′17″ N 9°45′57″ Ø

Bilder fra skolen

KilderEiker Leksikons logo.jpeg Muggerud skole inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!