Peder C. Pedersen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Peder C. Pedersen var ordfører både i Trondenes kommune og i Sandtorg kommune.

Peder Cornelius Pedersen (født 9. november 1869, død 9. april 1935) var gårdbruker, kjøpmann og lokalpolitiker fra Kilbotn i Trondenes kommune, seinere Sandtorg kommune og fra 1961 Harstad kommune. Han var sønn av fisker og gardbruker (fiskarbonde) Peder Ingebrigt Olsen (1827-1890) og Karen Marte Bertheusdatter (1829-1890).

Politiker

Han gjorde seg kjent som en meget aktiv mann på flere områder i samfunnet. Den viktigste jobben gjorde han nok som ordfører fra 1923 til 1934. Først i storkommunen Trondenes til 14. mai 1926 da kommunen ble delt, og siden som første ordfører i det fradelte Sandtorg herred. I den nye kommunen ble han valgt 24. juli 1926, mens Alfons Johansen (A) ble valgt til varaordfører. Selv var Pedersen venstremann og i perioden 1925-1927 var han dessuten 1. varamann til Stortinget for Venstre fra Troms fylke.

Forretningsmann

P. C. Pedersen, som var den vanlige betegnelsen på ham, startet landhandel i Kilbotn sammen med broren Bertheus Pedersen. Han drev dessuten oppkjøp av fisk i stor stil i Lofoten, hvor han hadde både bruk og brygge ved «Altona-bruket» i Kabelvåg i Vågan kommune og på Strandslettneset i Leknes i Vestvågøy kommune.

Organisator

Pedersen hadde en rekke kommunale tillitsverv, og var dessuten primus motor for bygging av forsamlingshus i Kilbotn og han ble formann i husstyret for huset med det klingende navnet «Saron» i fire år fra 1900. Da så endelig sørbygda fikk eget kirkebygg i 1933, ble også dette et av hans «monument» - etter som han er blitt stående som «Sandtorg kirkes far». I flere år var han medlem av forstanderskapet i Trondenes Sparebank, og fra 1926 gikk han inn som hovedaksjonær i venstrebladet Haalogaland for å redde bladet ut av en vanskelig økonomisk situasjon.

Kilder