Rom-farten i Verdal 1960

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne klassen begynte på sitt første skoleår i det gamle bedehuset på Verdalsøra i 1953.(Navneliste her). Året etter var Verdalsøra nye barneskole ferdig. I 2010 vil det vil dette være 50-års konfirmanter. Når denne gjengen samles for å mimre så er det et ord som vil gå igjen og det er romfart. På konfirmasjonsdagen 1960 ble nesten alle sammen utsatt for zinkforgiftning.

Rom-farten i Verdal 1960 er en folkelig betegnelse på en forgiftningsulykke som rammet hele konfirmasjonskullet i Verdal i 1960. I alle selskapene rundt om i bygda ble det servert blautkake med romkrem som var kjøpt på et lokalt konditori. Kremen hadde stått for lenge i sinkbøtter i varmen, noe som førte til at store deler av bygda ble sinkforgiftet. Drosjene gikk i skytteltrafikk til sykehuset, for mange av gjestene ble svært sjuke. De satte spor etter seg langs husvegger, på veier, i biler og i sykehuskorridorer.

Denne historien har nesten gått i glemmeboken blant folk flest, men en gang sto det å lese om den i alle verdens aviser.

Se også: Kjeldearkiv:Rom-farten i Verdal 1960, for en samling av avisklipp og personlige minner om hendelsen.