Kjeldearkiv:Rom-farten i Verdal 1960

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fredsbarna født i 1946 konfirmeres på Stiklestad.(Navneliste her). Konfirmantene er snart klar til å dra hjem til sine selskap rundt om i bygda. Denne dagen skulle ikke bli som andre konfirmasjonsdager....
Fredsbarna født i 1946 (fra bygda) konfirmeres på Stiklestad.(Navneliste her). Konfirmantene er snart klar til å dra hjem til sine selskap rundt om i bygda. Denne dagen skulle ikke bli som andre konfirmasjonsdager....
Fredsbarna født i 1946 konfirmeres i Vuku.(Navneliste her). Konfirmantene er snart klar til å dra hjem til sine selskap rundt om i Vuku- bygda. Denne dagen skulle ikke bli som andre konfirmasjonsdager....
Denne klassen begynte på sitt første skoleår i det gamle bedehuset på Verdalsøra i 1953.(Navneliste her). Året etter var Verdalsøra nye barneskole ferdig. I 2010 vil det vil dette være 50-års konfirmanter. Når denne gjengen samles for å mimre så er det et ord som vil gå igjen og det er romfart. På konfirmasjonsdagen 1960 ble nesten alle sammen utsatt for zinkforgiftning.

Rom-farten i Verdal 1960 er en folkelig betegnelse på en forgiftningsulykke som rammet hele konfirmasjonskullet i Verdal i 1960.

I 2007 var det 50 år siden romfartsalderen startet med Sputnik 1, den første kunstige satellitten som ble sendt ut i verdensrommet. Det er færre som snakker om romfarten i Verdal, som startet på vår konfirmasjonsdag i den 26. juni 1960. I alle selskapene rundt om i bygda ble det servert blautkake med romkrem som var kjøpt på et lokalt konditori. Kremen hadde stått for lenge i sinkbøtter i varmen, noe som førte til at store deler av bygda ble sinkforgiftet. Drosjene gikk i skytteltrafikk til sykehuset, for mange av gjestene ble svært sjuke. De satte spor etter seg langs husvegger, på veier, i biler og i sykehuskorridorer.

Denne unike historien har nesten gått i glemmeboken blant folk flest, men en gang sto det å lese om den i alle verdens aviser.

Samler minner om romfarten

Er det noen som kan skrive ned sitt bidrag om det som skjedde under vårres romfart? Alle fra Verdalen oppfordres til å intervjue drosjesjåfører, konfirmanter, sykepleiere, leger, slekt og venner som deltok i et av de mange konfimasjonselskapene. Skriv gjerne om fortvilte foreldre som trodde de hadde forgiftet hele slekta før de fikk se eller høre at andre selskap i nabolaget også begynte å oppføre seg merkelig. Potetåkre og «brennhotto» ble godt gjødsla den helga. Heldigvis overlevde alle.

Verdal historielag er interessert i å få denne historien inn i årboka for 2010. Vi starter med den her på «lokalhistoriewiki.no». Klikk på registrer deg først og kom i gang med skrivingen under «rediger» eller under «diskusjon» og «rediger». Klassebildet vi har brukt over vil bli erstattet med konfimasjonsbilder for året 1960 (Verdalsøra og Vuku).

Hver enkelt kan skrive det de husker fra sin egen feiring i hvert sitt avsnitt under her. Senere kan det syses sammen.

Avisoppslag

Innherreds folkeblad og verdalingen, 1. juli 1960

Det var romkakene som var forgiftet

Årsakene til matforgiftningsaffæren siste søndag er nå klarlagt. Undersøkelsene av prøvene ved Bakteriologiske Laboratorium i Trondheim viser at romkakene var forgiftningskilden - noe som det heller ikke var større tvil om på forhånd. Helserådet vil ta de forholdsregler som ansees nødvendige for i størst mulig grad å søke å hindre at noe liknende kan skje igjen. [1]

I Trønder-Avisa, tirsdag den 28. juni 1960

Verdalingene i kø på Innherred sykehus. Matforgiftning brakte 22 pasienter til behandling

Det ble en nesten uhyggelig avslutning på mange konfimasjonsselskaper i Verdal søndag. 22 pasienter ble innlagt på Innherred sykehus med alvorlig matforgiftning etter å ha forspist seg på bedervet bløtkake. Første pasienten kom etter et fødselsdagsselskap lørdag kveld og ved 21 tiden søndag kveld begynte pasientene å strømme inn til sykehuset i Levanger. Utover natta ble det så mange at gangene var fulle av syke. De siste ble brakt inn ved 5-6 tiden i går morges, og alle viste tegn på akutt og tildels alvorlig matforgiftning. I løpet av gårdagen ble 12 pasienter utskrevet igjen og alle er over det kritiske stadium. Men omkring i Verdal er det fremdeles mange som ligger syke og som ikke ble sendt på sykehus eller til lege. Foruten Verdalsøra krets var det konfirmasjon i Vuku og epedimien raste i Vuku, Leirådal, Inndalen og Verdalsøra. En regner med at flere hundre ble mer eller mindre rammet av matforgiftningen, som artet seg som diare og brekninger.

Man mener å ha funnet årsaken til forgiftningen, da det viser seg at alle som har blitt syke har spist bløtkake med eggkrem fra et bestemt bakeri i Verdal. Saken etterforskes og prøver er sendt til Bakteriologisk Laboratorium i Trondheim.

Doktor Bull ved Innherred Sykehus opplyser til Trønder-Avisa at alt tyder på at eggkremen som var benyttet i kakene ikke var blitt avkjølt nok etter at den var blitt laget. I det varme været har bakteriene utviklet seg i rasende fart slik at det et er blitt store mengder av giftstoffer i kremen. Forøvrig kan han forsikre at alle som ble innbrakt til sykehuset er på bedringens veg, og vil bli sendt heim med det første. Det største problemene legen hadde å stri med mens sykdommen raste på som verst var å bekjempe det store vesketapet pasientene led og man måtte tilføre de syke væske gjennom blodårene.

Far til en av konfirmantene ved Vuku sier til Trønder-Avisa at det ble en utrivelig avslutning av selskapet. Allerede tidlig på kvelden begynte noen å bli syke, og i løpet av natta og i går formiddag var halvparten av gjestene blitt dårlige. Man fant snart ut at det skyldtes en bestemt bløtkake som var bedervet.

Adresse-Avisen tirsdag den 28. juni 1960

et hendelig uhell?! 22 på sykehus i Verdal forgiftet av romkake. Sommervarmen ødela konfirmasjonsselskapene på Verdalsøra. 60 mennesker ble syke

Det er vel sjelden at en konfirmasjonshelg får et så ulykkelig utfall som man opplevet i Verdal i helgen. Omtrent 60 personer fra forskjellige selskaper på Verdalsøra ble nemlig matforgiftet og 22 ble så syke at de av distriktslægen ble beordret innlagt på sykehus. Heldigvis var ingen alvorlig medtatt og sykehuset kunne i går fortelle at de fleste var sendt hjem igjen og at de få som lå igjen kommer hjem i dag.

Så vidt man forstår er konditorvarer, hovedsakelig romkaker, som har vært årsaken til forgiftningen. Kakene var sikkert friske da de kom fra bakeriforretningene, men når de ble utbragt lørdag og stod i hjemmene, både lørdag og en stor del av søndag, så har den intense varmen hatt sin ødeleggende virkning på fyllingen. Det er vel således mest tale om et hendelig uhell som sommervarmen får ta mesteparten av skylden for.

Men for konfirmanter og gjester var det mindre hyggelig. Ikke nok med at mange ble alvorlig syke, men hele gleden og hyggen med den store dagen for de unge og deres nærmeste ble mer eller mindre ødelagt.

Trønder-Avisa skriver den 15 mai i 2010 om 50-årsminnet

For 50 år siden "den store romferden" i Verdal
Matforgiftning brakte 22 pasienter til sykehuset

Personlige minner om Romfartshelga 1960

Ole Morten Larsen, Lillevang på Tinden

Jeg husker at vi hadde sodd til middag. Litt utpå ettermiddagen var det kaffe med småkaker, gelé, himmelsk lapskaus og blautkake med romkrem. Som førstemann forsynte jeg meg med et stort stykke av den store kaken. Og smaken var det ingenting å utsette på. Naboen Ingolf Myhre som var gjest i selskapet hadde nettopp installert et TV-apparat, så etter kaffen var det noen av oss som ble med de 50 metrene hjem til han for å ta denne nye innretningen i nærmere øyesyn.

Jeg hadde ikke sett mange minutter på tv-sendingen før det begynte å rumle i magen, jeg begynte å kaldsvette og ble veldig svimmel. Plutselig var det noe som måtte opp, så jeg måtte holde for munnen og springe ut. Etter noen skjelvende byks sto jeg på kne i potetåkeren til Ingolf. "Denne TV'en skal de få ha for seg sjøl" ,tenkte jeg og pusset av meg det verste jordstøvet fra nydressen. Jeg klarte å gå noen skritt til før jeg på ny måtte ut av veien. Denne gang var det potetåkeren hjemme som ble gjødslet. Mens jeg satt tvikroket der så jeg at også andre hang rundt vegger og over bærbusker og leverte.
Min mor sprang rundt og var helt ute av seg da det gikk opp for henne at så å si hele selskapet var blitt matforgiftet.
Gjestene begynte etterhvert å begi seg på heimvei med et veldig pussig ganglag. Den lange køen foran utedoen ble etterhvert mindre.
Til slutt fikk jeg også slippe til og da var det bra at det var to hull på utedoen! Min mor spurte gjennom dodøra hvordan det sto til og jeg hadde svart : "Får du mæ fresk igjen så ska du få aill konfirmasjonspengan".
Etter en stund var hun utafor doen igjen og lettet kunne hun fortelle at det kom folk fra andre konfirmasjonsselskap som også var blitt matforgifta. Mange av dem gikk så rart og dro bukselåra eller kjolen utover.
"Ja dem gikk som om dem ha gjort i buksa!", var det en som sa. Min tante Lise ble veldig sjuk og måtte sendes med drosje til Levanger sykehus. Sykebesøk, drosjeturer og sykehus det blir nye kapitler...
Da får jeg foreløpig gi stafettpinnen videre.

Knut Wass

Det var ikke bare i norske media denne bløtkakeforgiftninger var omtalt.

Jeg var til sjøs dette året og var blant annet i Vanvouver i Canada. Der fikk vi ombord norske og utenlandske aviser. Denne hendelsen sto omtalt på førstesiden i en canadisk avis, og det sto omtalt i de fleste norske aviser vi fikk ombord. Ettersom hendelsen sto omtalt som «romfarten» i norske aviser og jeg var den eneste fra Verdal om bord, fikk jeg kallenavnet «romfareren» en god stund etter dette.

Gjengir en historie som er fortalt meg:

Alf Vangstad brukte å gå søndagstur rundt Ørmelen i gamle dager. Det gjorde han også denne søndagen. Da han gikk forbi huset til Austad, kom etter hans utsagn hele konfimasjonsselskapet løpende ut og satte seg ned i nærmeste busk. Alf brukte som regel å bruke noe fantasi når han fortalte noe. Han fortalte til folk at hos Austad hadde de det artig. Der holdt hele selskapet på med «huksjur» (en gammel lek).

Olav Hallem.

Jeg ble konfirmert i 1960. Selskapet var i Nybo oppi Leirådalen. Etter middagen ble det servert kaffe og kaker som seg hør og bør. Det var massevis av kaker, deriblandt en napoleonskake (med romkrem). Den ble det tatt lite av, så en av dem som serverte gikk rundt med kaken for å få gjestene til å forsyne seg. --- Jeg tok heldigvis ikke noe. Det vi ikke visste da var at her lå sprengstoffet. Litt utpå dagen var det mange som plutselig kom bort. Jeg oppserverte noen som hang ut gjennom soveromsvinduene og "spydde", noen hang over kappsagvugga, mens andre igjen satt eller sto på kne uti åkerkantene. Ingen skjønte hva som var årsaken. En litt eldre dame som var i selskapet som bodde på Øra, hadde skyss nedover med en onkel av meg. Når hun gikk fra bilen og heim måtte hun stø seg langs hagegjerdet. Fikk høre i etterkant at naboene som så henne trodde hun var full, selv om hun all sin dag var alvholdsmenneske. Vi fikk se i Verdalingen på tirsdagen hva som var årsaken, men vi visste ikke hvilke kaker som var forgiftet hos oss. Mormor ville ikke kaste alle de gode kakene, så hun tok for seg en og en kake og ga små biter til hønene. Dersom de ikke ble syke var kaka grei, og det stemte faktisk. Dette er et minne som jeg alltid vil huske.

Nestemann

Registrer deg og skriv om din «romfart» på denne artikkelens samtaleside, eller send bidraget på e-post til [post@verdalsbilder.no].

Årbok for Verdal historielag 2010

Les det som er nedskrevet om "Romfarten" i Verdal den 26. juni 1960. Klikk her

Merknader

  1. Fant ikke verdalingen for den 28. på mikrofilmen