Trønder-Avisa

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Avishode fra juli 1942, kort tid etter at nazimyndighetene hadde avsatt redaktørene Kjesbu og Hougen.

Trønder-Avisa er ei dagsavis som utgis i Steinkjer i Trøndelag. Den ble grunnlagt i 1940 som Nord-Trøndelag & Inntrøndelagen eller Fellesavisa som de fleste kalte den. Det som skulle vært et samarbeid under krigen, ble varig, og i 1952 skifta avisa navn til Trønder-Avisa. Den er den største avisa i gamle Nord-Trøndelag fylke, og fungerer som regionsavis for hele Nord-Trøndelag, med et spesielt fokus på Steinkjer, Levanger og deres nabokommuner. Pr. 2013 er Arve Løberg redaktør.

Avisa har lokalkontoret i Grong, Levanger, Namsos og Stjørdal. Den eier også flere mindre lokalaviser: Inderøyningen, Lokalavisa Verran Namdalseid, Lokalavisa Snåsningen, Steinkjer-Avisa samt en betydelig eierandel i Ytringen.

Politisk starta Trønder-Avisa som et samarbeid mellom venstreavisa Inntrøndelagen og bondepartiavisa Nord-Trøndelag og Nordenfjeldsk Tidende. Denne kombinasjonen fulgte avisa videre, slik at den lenge fungerte som organ både for Venstre og Senterpartiet. Fra 1959 til 1996 hadde den to likeverdige politiske redaktører for å ivareta dette. I 1996 ble avisa politisk uavhengig.

Nettutgaven av avisa ble etablert i 1997.

Nord-Trøndelag & Inntrøndelagen 1940–1952

Opptog som passerer Trønder-Avisas lokaler i forbindelse med Steinkjers 100-årsjubileum i 1957.
Foto: Einar Brandtzæg
Vedtaket om at Sunnan Samvirkelag skulle slås sammen med Stod Samvirkelag fikk mye presseomtale, her fra Trønder-Avisa den 8. juli 1981.

Nord-Trøndelag & Inntrøndelagen, også kalt Fellesavisa, var ei avis som kom ut fra 1940 til 1952, og som så ble videreført som Trønder-Avisa. Fellesavisa var tenkt som et samarbeid under krigen mellom Nord-Trøndelag og Nordenfjeldsk Tidende og Inntrøndelag, men ble et varig samarbeid.

Det første nummeret av avisa kom ut den 29. mai 1940, med Johannes Kjesbu og Olav Hougen som redaktører. Den ble trykt i Verdal. Bakgrunnen for samarbeidet var bombinga av Steinkjer i 1940, da begge avisredaksjoner mista alt. De to redaktørene slo seg sammen for å få ut den midlertidige avisa. De fortsatte å dele redaktøransvaret fram til 6. juni 1942, da begge ble avsatt av nazimyndighetene. Både Kjesbu og Hougen ble senere arrestert.Sverre Johnsen ble satt inn som ny redaktør fra 6. juni 1942, og i 1944 tok Kjell Saxvik over og satt fram til krigens slutt.

Da krigen var over, ble Kjesbu igjen redaktør, og han satt i denne posten til han slutta som 81-åring mot slutten av 1949.

Da avisa fikk sitt nye navn den 15. september 1952, var det en stadfesting av at samarbeidet var gjort varig.

Se også

Kilder

Eksterne lenker