Trygve Lie (robåt)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Trygve Lie (Robåt))
Hopp til navigering Hopp til søk
Trygve Lie
Trygvelie.jpg
Egennavn: Trygve Lie
Båttype Robåt
Antall årepar 2
Framdriftsmidler: Årer
Kommune Kristiansand kommune
Lagstilhørighet: Bragdøya kystlag
Nåværende eier: Bragdøya kystlag


Robåten Trygve Lie ble bygd 1957 i Lillesand på bestilling av Trygve Lie (FNs første generalsekretær). Trygve Lie trakk seg fra prosjektet, og båten ble kjøpt av familien Ording og rodd av senior og junior Ording til Randesund fra Jørgensens Båtbyggeri i Grimstad.

Dette er en ganske konvensjonell, Agderbygd rosjekte av ”den lette” typen; nokså smal og med relativt tynne, lette materialer.

Romdelingen som kan brukes på et fletall av de Vest- og Nord-Norske robåtene, passer ikke så godt her: Båten har fem hele band/spant (på Sør-Østlandet er det vanlige å snakke om ’spant’ selv om tverrstiverne settes inn etter at bordene er bygd - som i resten av Norge) Men her er bare ett par tolleklamper, til den fremre av to faste tofter.

Bandet under framtoften (den ene av de to faste toftene) står 200 cm bak forstevnen. Bandet i framskuten står 77 cm foran dette, mens bandavstandene bakover er 56, 63 og 65,5. Nær stevnene står hvert sitt par med eike-(?)spiler, med ei fjøl som binder dem sammen.

I bakskuten, bak den bakre toften, er det to hull i esingen på babord side, som står om lag der man kunne forvente at det var en tolleklamp. Men det er ikke noen spor etter noen klamp.

I de to tollklampene som er, går hullene ikke gjennom esingen (risikabelt!)

I bakskuten er det små klosser på esingen, til å sette et ryggstø her. Den skal stå oppå en stor sess som dekker det meste av bakskuten.


Kilder

Opplysninger fra familien Ording til Bragdøya kystlag.