Marie Amalie Landmark (1845–1935)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Omslaget til 1910-utgaven av Landmarks kokebok.

Marie Amalie Landmark (født 5. august 1845 i Ytre Holmedal, død 25. april 1935 i Fjaler) var husstellærer og kokebokforfatter. Hun reiste gjennom mange år rundt i landet for å lære unge jenter å lage ernæringsmessig mat og å utføre et rasjonelt husstell.

Hun var datter av distriktslege Lars Stub Heiberg Landmark (1808–1883) og Martha Dorothea Rasch. Sjøl ble hun ikke gift.

Marie Landmark hadde ingen formell utdanning. Hun fikk undervisning av ei lærerinne i hjemmet, på Leite i Ytre Holmedal. Dette var farens embetsbolig som distriktslege. Det var ingen stor gård, men en tidligere husmannsplass som han hadde gjort om til et lite mønsterbruk. Da faren døde ble hjemmet gjort om til en privat husholdningsskole som ble drevet av Marie Landmark og hennes søster Barbra.

Hun hadde ingen formell utdannelse, men hadde fått undervisning av en “Lærerinde i Hjemmet”, som hun selv kalte det i en selvbiografisk opplysning. Hjemmet var Leite, distriktslegegården i Ytre Holmedal, opprinnelig en husmannsplass som faren hadde gjort til litt av et mønsterbruk. Kompetansen i husstell fikk Marie Landmark også hjemme, og da faren døde, ble hjemmet en privat husholdningsskole, ledet av Marie og søsteren Barbra.

I 1892 ga hun ut sin første kokebok med tittelen Husholdningsbog. Den ble gitt ut i revidert utgave åtte år senere, med tittelen For Landsbygden. Raad og Veiledning for Hus og Hjem, og senere ble den under tittelen Kogebog for Land og By en av de største kokeboksuksessene i Norge med over 100 000 solgte eksemplarer fordelt på femten opplag.

I 1893 ble Marie Landmark ansatt av landbruksvesenet som ambulerende fylkeslærer i husstell. Hennes arbeidsgiver var Nordre Bergenhus Amts Landhusholdningsselskab, som arbeida for modernisering av landbruket. Formålet med undervisninga var å gjøre husstellet på gårdene mer effektivt og rasjonelt, og å undervise kvinnene i ernæring, hygiene og annet som kunne bidra til bedre helse. Det var stor interesse for dette, men de fleste hadde lite tid å sette av til det - livet på en gård kunne være travelt. Rett før jul 1897 sa Landmark opp stillinga.

Etter at tida som lærer var over starta hun en landhandel på Malvik, som hun drev fram til 1918. Hun ble også den første bestyreren for rikstelefonsentralen der.

Landmark skrev et stort antall artikler, blant annet til bondekvinnebladet Husmoderen. I 1902–1903 var hun med i redaksjonen for en årlig kokebok som dette bladet ga ut, For kjøkkenet i by og bygd. De andre redaksjonsmedlemmene var Grethe Haslund og Henriette Schønberg Erken.

Marie Amalie Landmark var ei kvinne som styrte sitt eget liv, men hun var gjennom hele sitt virke svært konservativ med tanke på kvinnens posisjon i samfunnet. Hun skulle være en tjenede ånd i huset, der ektemannen var sjef. Dette gjør hun svært tydelig i novellesamlinga Fortællinger fra 1910.

Hun døde noen måneder før sin 90-årsdag i 1935.

Bibliografi

Litteratur