Mia Andersen

Mia Andersen (født i Stokke 4. august 1913, døpt Ina Emilie etter sine to bestemødre, død 30. mars 1938) var datter av Martha Truber, født Nilsen Feen, fra Feen i Stokke i Vestfold, og maskinist Rolf Andersen fra Veierland.

Mia, to år gammel i 1915.
Foto: Ukjent/kilde
Mia og broren Sigurd lærer å spille fiolin i 1923.
Foto: Ukjent/kilde

Mia var en livsglad pike som elsket å flørte og danse, å gå på ski og å dra på biltur med venner og familie. Hun bodde sammen med sin mor og stefar i Sandefjord, i Nedre Eiker og i Horten, der hun tok handelsskole-eksamen. Da hun var 13 år, ble hun smittet av tuberkulose og var syk i ni år før hun døde, 25 år gammel, på Granheim lungesanatorium ved Lillehammer. Hun ble begravet på Sandar kirkegård.

Tuberkulose

Tuberkulose, eller tæring som den ble kalt i Norge, rammet ungdom mellom 15 og 35 år spesielt hardt. Tæring betyr underernæring. Sykdommen lignet på en mild influensa og innebar ofte langsom avmagring. Å ha tuberkulose var forbundet med skam og innebar at man ble utestengt fra sitt vanlige miljø. Mias familie bodde til leie og måtte ofte flytte, også innen samme by, når husverten ble klar over at hun hadde tuberkulose. Mia tilbrakte lange perioder på Granheim tuberkulosesanatorium i Follebu i Gausdal kommune. Sanatoriet var en lukket verden med egne spilleregler. Tuberkulosesanatoriene var preget av et strengt regime som alle pasientene måtte følge.

Kuring

Behandlingen Mia og de andre pasientene fikk var kuring, det vil si at pasientene jevnlig lå utendørs i sittesenger med dyner på, og pustet inn frisk fjelluft. De skulle også ta daglige spaserturer, i tillegg til mye ro og hvile. Dessuten fikk de næringsrik kost. Legene håpet at dette ville gjøre dem friske. Det var bare de som ble vurdert som behandlingsmulige, som kom på sanatorium. For å muntre seg opp, kledde de seg ut og holdt karneval, slik vi kan se på ett av bildene her. De dro også på utflukter. Bjørnstjerne Bjørnsons hjem på Aulestad var et slikt utfluktsmål. Det siste bildet av Mia Andersen er tatt fire måneder før hun døde, i 1938. Hun var da på vei til Granheim lungesanatorium for siste gang.

Galleri

Kilder

  • Hittil upublisert slektsforskningsmateriale av Marit Hammersmark.
  • Dag Skogheim: Sanatorieliv. Fra tuberkulosens kulturhistorie. Tiden, 2001.
  • Mia Andersens dagbøker fra 1929 og 1937.
  • Mia Andersen i Historisk befolkningsregister.