Fredrik Martin Alting (1870-1917)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fredrik Martin Alting. Innsatt på bodsfengslet i Kristiania i 1893 for en 6 måneders dom for tyveri. Han stjal en del skinn og klær fra et par gårder i Treungen i Telemark

Fredrik Martin Alting (født 23. april 1870 i Setesdalen, død 7. mai 1917 i Risør) var gjeter, tjenestekar med mer. Han satt fengslet for tyveri og falskmynteri.

Fredrik Martin Alting ble født på Tyvesnæs gård i nedre Setesdal av omstreiferforeldrene Adolf Fredrik Nicolaisen og Elisabeth Alting. Omstreifere (eller landstrykere) var betegnelsen på omvandrende folk uten fast bosted. Faren døde da Fredrik bare var et par år. Etter dette streifet han rundt i Telemarksområdet med moren og søstrene. Fra han var 9 år begynte han å arbeide som gjetergutt, hogget ved, gjorde fjøsarbeid, og solgte knivskaft og slirer han laget selv. Han var også tjenestegutt ved en gård da han var 15 år.

Da han var 19 år i 1889 ble han dømt for tyveri to ganger og fikk 5 og 10 dager på vann og brød, men da han igjen ble dømt i 1893 for et tyveriraid (stjal skinn, klær og mat fra flere gårder rundt Treungen i Telemark) han hadde et par år tidligere, fikk han 6 måneders straffearbeid som belønning. Han ble løslatt i oktober 1893, men allerede ved påsketider i 1894 var han på vei inn i neste dom. En kamerat og Fredrik lagde 9 falske kronestykker og forsøkte å bruke én hver. Dessverre for Fredrik ble forsøket oppdaget, og han ble arrestert og dømt til 3 års straffearbeid. Han ble løslatt i oktober 1896, og det er ikke registrert dommer på ham etter det.

Mens han satt fengslet ble han far til to barn med to forskjellige mødre. Etter sin siste dom, traff han Elsine Bredesdatter[1] og fikk da tilsynelatende kontrollert forbryterkarrieren sin. Det er i hvert fall ikke registrert flere dommer på Fredrik etter dette, men en artikkel i Agderposten 23. april 1902, hvor Fredrik blir alvorlig skadet i knivangrep, tyder på at det kanskje ikke var et besteborgerlig liv han levde.[2] Fredrik og Elsine fikk 8 barn mellom 1898 og 1912, og de giftet seg også borgerlig i Kristiansand i 1908.

Fredrik døde på sykehuset i Risør av «hjertesykdom» 7. mai 1917, og var da 47 år.  

Bilder

Fotnoter

Litteratur og kilder