Birger Skattum

Birger Adolf Skattum (født 5. januar 1890 i Vang, død 21. oktober 1953 i Sør-Odal) var malermester.

Han var sønn av Johannes Pedersen Skattum og Mina Hansdatter. Faren var maler, etter hvert i NSB. Sønnen gikk inn i samme yrke.

I 1911 ble han medeier i Kongsvinger-firmaet Nylænder & Svarstad sammen med Hjalmar Svarstad. Firmaet skifta navn til Skattum & Svarstad, noe det også fortsatte med å hete etter at Hjalmar Svarstad trakk seg ut i 1920. I 1922, da faren pensjonerte seg som malermester i NSB, fikk Birger Skattum den stillingen.

I tillegg til å være yrkesmaler, holdt Skattum på med kunstmaleri på fritida. Han er kreditert for tilblivelsen av Kongsvingers byvåpen. Vanligvis er J.W. Oftedal regna som opphavet, men lærer Knut Ingar Hansen påpekte hva som sto i Norges næringsveier i tekst og bilder: «Et lengre avsnitt der er ført i pennen av Oftedals sjef, redaktør Karl G. Ertzeid [...] Byvåpenet er tegnet av Birger Skattum, skriver Ertzeid. Skattum arbeidet som malermester i Kongsvinger, og var også en habil amatør-kunstmaler. Hansen lanserer derfor en teori om at malermesteren og redaksjonssekretøren (sic) kan ha samarbeidet om originaltegningen, som avismannen fremmet for kommunale instanser». I tillegg til dette var Birger Skattum en pådriver for amatørteateret i Kongsvinger.

Han gifta seg i desember 1913 med Martha Nylænder (1887–1945). Etter noen år som enkemann døde han 63 år gammel på Sør-Odal sykehus.

Kilder