Mellembygdens Kooperative Handelslag

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 4. mar. 2024 kl. 14:47 av Cnyborgbot (samtale | bidrag) (Robot: Endrer mal: Thumb høyre)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Mellembygdens Kooperative Handelslag på Bakkehaug, slik det fortonte seg ca 1920. Huset i bakrunnen var i sin tid brukt som "smørhus" - lager for bøndenes smørproduksjon. Seinere ble det brukt til telefonsentral.

Mellembygdens Kooperative Handelslag ble stiftet på Bakkehaug i Målselv kommune den 25. april 1916. Tanken om et kooperativ skal ha kommet fram på et møte i bonde og småbrukarlaget som ble avviklet i bedehuset på Jensberg. Da var tanken at også Rognmoen skulle være med, men da stedsvalget kom opp ble det utslagsgivende for at folket rundt Storhaugen ville ha sitt eget lag. Den første butikken kom på Bakkehaug, men seinere ble det også avdeling i Kirkesdalen.

Pionertid

Det skal ha vært Halvor Hansen som før stiftelsesmøtet hadde gått rundt og tegnet medlemmer til laget. Det konstituerende møtet ble avviklet i stua hos Ole Larsen på Nordmo. Disse er ansett å være stifterne av laget: Jens Fredriksen, Ole og Kristoffer Maukdal, Edvard Molund, Martin Nymo og Hans Sageng. Men Halvor Hansen ble lagets første styreformann. Laget kjøpte ei fem måls tomt av Bakkehaug, og ei stue ble innkjøpt av Helge Pedersen Rundhaug. Dette huset ble flyttet helt, og istandsatt på dugnad. Da sto det folk i snekkerstua og smia på Kirkesnes som smidde spiker og gjorde forefallende snekkerarbeid. Forretningen åpna den 24. februar 1917, og i 1925 ble det bygd til en stall med fem båser.

Dårlige tider

Interiør fra Mellembygd Samvirkelag under harde tider. Bildet er tatt «en gang under krigen». Rundovnen var eneste varmekilde i lokalet.

Lite penger, lange avstander og dårlige kommunikasjoner ledet til mang en småkonflikt. Som ett eksempel kan nevnes at den 45 km. lange hestetransporten fra Målsnes til Bakkehaug ble ettertraktet. Bøndene ville ha den for å spe på inntekta, eventuelt få oppgjør i varer, eller nedskriving av gjeld. Varebyttet med ved, tjære, tønner, bark, vilt og andre landmannsprodukter ble vanskelig å handtere for handelslaget.

Ny butikk

I 1935 ble det oppført ny forretningsgård. Da ble samtidig boenheten i gammelbutikken flytta til nybygget ved hjelp av stokker, grønnsåpe og sterke karer. Gammelbutikken ble solgt.

Nytt navn

Dugnad på Mellembygd Samvirkelag på Bakkehaug i 1989. Spillemennene var Erna, Ingrid, Hallvard og Hans Olav

Årsmøtet i 1937 ga nytt navn. Fra 1. mai 1937 het laget Mellembygd Samvirkelag.

Filial Kirkesdalen

De 20 kilometrene fra Rundhaug til Kirkesdalen ble drygere og drygere, og i 1947 kom det opp krav om at bygda måtte få egen butikk. Men ved hjelp av loven om å begrense filialvirksomhet for samvirkelag ble det ikke noe av. I 1953 kom saken opp på ny, og da ble styret pålagt å sette i gang arbeidet for å få en filial. Filialen ble åpna i november 1953, i ungdomshuset Granly som var innkjøpt til formålet. 20. mai 1967 ble den lagt ned.

1963

En ny giv kom i 1963, da sluttet laget seg til den nye store samvirketanken i Indre Troms Samvirkelag.

Kilder

  • Nilssen, Terje: Samvirkelagene i Indre Troms : 100 år i forbrukernes tjeneste, Bardu 2006
  • Kiil, Alf: Målselv bygdebok : Bind I, Målselv 1976