Kronby under Nordre Ottestad (Stange gnr. 30)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kronby
Sted: Ottestad
Sokn: Ottestad
Fylke: Innlandet
Kommune: Stange
Gnr.: 30
Bnr: umatr.
Type: Husmannsplass

Kronby var en husmannsplass under gården Ottestad Nordre i Stange kommuneHedmarken. [1]

Husmannsfolk

Martinus Evensen (1850-1936) fra et Todderudeie i Stange var i tjeneste på Odden i Trysil. Han giftet seg i 1877 i Stange med Anne Kristoffersdatter (1851-) fra Vestby i Nord-Odal. Hun var i ung alder kommet i tjeneste ved Kjelsrud ved Espa og så til Ottestad gård som tjenstepike i noen år. Barn:

  1. Even Martinussen (1877-) Nordre Ottestadeie.
  2. Kristoffer Martinussen (1879-) Ottestadeje.
  3. Kristian Martinussen (1881-) Nordre Ottestadeie. Til USA.
  4. Emilie Martinusdatter (1884-1957) Døde på Vestby i Ottestad.
  5. Albert Martinussen (1885-1979) Ottestadbakken. Dro til USA en tid. Se Gammalt frå Stange og Romedal 1975.

De bosatte seg på Ottestadbakken, dvs. Bakken under Ottestad nordre, fra vielsen i 1877. Martinus var slakter og husmann med jord der ved tellingen 1900. De var på plassen i 25 år. Den gamle stua som stod der i 1885 da Albert ble født, skal senere ha blitt revet og det ble bygd nytt hus[2].

Fra Anne var ca. 40 år gammel hadde hun gikt (?) og måtte skyve en stol foran seg for å kunne gå.

Før 1910 kom familien til Kronby som husmenn, og i 1910 var han melkekjører og familien bodde fortsatt på Kronby.

Albert Bakken var født på husmannsplassen Ottestadbakken under Nordre Ottestad i 1885. Via New York kom han til Wisconsin. Han var i følge med Per Ottestad og Ole Rognstad, den siste fra Rognstad under Nordvie, som begge var farmere og hadde vært på norgesbesøk. Nærmeste by var Osseo. Fra å jobbe ei tid på farmen til Per Ottestad kom han til Carrington i Nord-Dakota og arbeidet på en kartongfabrikk. Sammen med broren Kristian, som hadde emigrert tidligere, tok de så jobb på en storfarm i Thomsons Valley i Nord-Dakota, en driftsenhet på 81.920 mål eid av kompaniet Livingstone Farm. Stangesokningene Emil og Petter Elton var formenn her, og en Mikkel Elton var stallkar. Topplønna ble 12 kroner dagen mot 1,50 kroner da han kom hjem. Men han fikk tyfus og søkte lege i Fargo, fordi det der fantes norske doktorer, Sorknes og Trønnæs, og det ble nå ukers sykehusopphold. Albert vendte tilbake til storfarmen, men dro hjem til Norge etter snaut tre år i Amerika. Broren Kristian var også med hjem, men dro senere tilbake, til Oregon.
Mot moderne tider. Utg. Stange historielag. 2022. Digital versjonNettbiblioteket.

Familien er også nevnt i avisene mange ganger:

Anne Evensen Kronby, Ottestad fyller imorgen, søndag 80 år. Anne er født i Odalen, men kom i ung alder i tjeneste i Stange, hvor hun blev gift med Martinus Evensen. Hun tjente flere år før hun blev gift på Ottestad. Siden var Martinus og Anne husmannsfolk på gården. Nu bor de i sitt eget hjem, der ligger under Ottestad så de har så å si viet hele sitt liv til denne gården, og de har da også fått diplom for lang og tro tjeneste. Anne har i en rekke av år vært lenket til en stol, da hun er så giktbrudden at hun ikke kan gå uten å støtte sig til en stol og skyve denne foran sig. — en trist skjebne — men vi hører ikke en mislyd komme over Annes leber. Hun er alltid glad og fornøiet. Hun er tross sin sykdom et strevsomt arbeidsmenneske. Du kan komme inn til Anne nårsomhelst, så vil du nok finne henne ved rokken eller med bundingen; hun kan aldri «henge» med hendene. Hun er eksempel på det utholdende tålmod og det flittige arbeidsmenneske.

I hennes og hennes manns hjem er den lune hygge, og du er så hjertelig velkommen hvis du kan ofre en kveldstund hos disse to.

Vi, dine venner og naboer sender dig, Anne, vår hjerteligste gratulasjon i anledning av dagen og ønsker dig en velsignet livsaften.

Hamar Stiftstidende (1929-1959) 1930.02.15. 19300215. Digital versjonNettbiblioteket
Martinus Evensen Kronby, Ottestad fyller idag 80 år. Martinus er opvokset i og har tilbragt sin meste tid i Ottestad. Han er ikke av dem som reker fra gård til gård. Siden han blev gift har han hele tiden arbeidet på Ottestad gård, først som husmann, senere efterat alderdommen har tatt på, som melkekjører, vedhugger og om sommeren med arbeid i haven. Han fikk da også for nogen år siden diplom for lang og tro tjeneste. Martinus er enda rask og rørig for sin alder og trives nok ikke uten å ha noget å ta sig til. Ja, her er arbeidsiver og arbeidsglede! Han bor nu i sitt eget koselige hjem under gården. Tilfredshet og glede lyser en i møte når en kommer inn ad døren til Martinus og hans kone, og hvor hyggelig det er å tilbringe en kveldstund hos disse to og høre dem fortelle om gamle dager.
Hamar Stiftstidende (1929-1959) 1930.12.27. 19301227. Digital versjonNettbiblioteket.

Da Martinus gikk bort i 1936 stod dette om ham:

Martinus arbeidet på Ottestad gård i ikke mindre enn 64 år. Han var en ualmindelig flink arbeidskar og hans husbondsfolk satte da derfor også stor pris på ham. For omkring 10 år siden blev han tildelt Selskabet for Norges Vels sølvmedalje med diplom for lang og tro tjeneste. Helt til i vinter arbeidet han på Ottestad og han satte alltid sin ære i å gjøre sitt beste og arbeidet gikk bestandig lett for ham. Hans hustru som lever fremdeles har vært lite arbeidsfør de siste fem år, men hun har dog efter beste evne forsøkt å stelle best mulig sin mann.
Hamar Stiftstidende (1929-1959) 1936.08.11. 19360811. Digital versjonNettbiblioteket.
Fru Anne Evensen, Kronby, et traust gammelt menneske i Ottestad, fyller i dag 100 år. Hun er født i Odalen, men ble i ung alder gift med Marthinus Bakken og flyttet til Ottestad, der de i mange år hadde sitt lune og koselige hjem. Gamle Anne har hatt mange barn og to av disse har nå i endel år stelt godt om sin gamle mor, som ennå er en åndsfrisk og våken kvinne, bare nedbrutt av gikten som har herjet henne i over 50 år.
Nationen 1950.02.17. 19500217. Digital versjonNettbiblioteket.

og

Den 16. februar fyller et traust hedersmenneske i Ottestad, Anne Evensen, Kronby, 100 år. Hun er født i Odalen og ble i ung alder gift med Marthinus Bakken, som arbeidet hos Gulbrand Gjestvang på Ottestad gård. I Kronby hadde Anne og Marthinus sitt gode hjem, hvor Anne visste å lage det lunt og koselig. De fikk mange barn, og to av disse, Albert og Emilie, har nå i mange år stelt om sin gamle mor med rørende omhu. Hun bodde i Kronby til i 1936, da Albert bygde nytt hus like ved og på eiendomstomt. Her blir gamle Anne vernet om og stelt godt på alle måter. Glade i blomster er de alle tre, og hver kvadratmeter på den vesle eiendommen bærer grøde, — blomster, frukt eller bær og grønnsaker. I over 50 år er Anne knekket av gikta og har alle disse år skjøvet en stol foran seg over golvet. Hun har slitt ut tre stoler på denne måten. Tross dette var hun i aktivitet støtt, drev med et eller annet håndarbeid ved siden av stellet i huset. Men hun greidde det likevel, virksom og energisk som hun alltid var. Men siste året har hun for det meste holdt sengen, og er nokså uklar av og til. Men enkelte øyeblikk ser hun og snakker klart og forteller fra gammelt og gamle dager sammen med sin mann og familie. Hun ble enke for noen år siden.

Anne Evensen kan se tilbake på et langt, trofast og virksomt liv. En hjemmets gode mor har hun vært, og vernet om sitt hjem og sine med rørende kjærlighet. — Det er sikkert mange som vil sende dette hedersmenneske sin hilsen og takk på 100-års dagen.

Østlendingen 1950.02.15. 19500215. Digital versjonNettbiblioteket.
I går morges avgikk Anne Evensen Kronby i Ottestad ved døden litt over 100 år gammel, idet hun hadde sin 100 års dag 16. februar. Hun var født i Odalen og ble i ung alder gift med Marthinus Bakken som arbeidet hos Gulbrand Gjestvang på Ottestad gård. I Kronby hadde Anne og Marthinus sitt gode hjem, hvor Anne laget det lunt og koselig. Marthinus døde for mange år siden. Anne bodde i Kronby til i 1936, da hennes sønn Albert bygde nytt hus like ved. I over 50 år var Anne knekket av gikta, og har alle disse år skjøvet en stol foran seg over golvet, og hun slet ut tre stoler på denne måten. Tross dette var hun i aktivitet støtt og hadde håndarbeide ved siden av stellet i huset. De siste år lå hun til sengs, men var åndsfrisk helt til slutten. Hun etterlater seg et vakkert minne i grenda. Med henne er Stanges eldste vandret bort.
Østlendingen 1950.08.03. 19500803. Digital versjonNettbiblioteket.

Andre beboere

Kilder

Der ikke annet er nevnt eller lenket til som kilde, er kirkebøkene og Stange bygdebok[3][4] hovedkilde.

  1. Norgeskart fra Kartverket
  2. Gammalt frå Stange og Romedal. xx#. 1975. Digital versjonNettbiblioteket.
  3. Veflingstad, M.: Stange bygdebok I: Gårds- og slektshistorien. Utg. Stange historielag. [1951-52]. Digital versjonNettbiblioteket.
  4. Veflingstad, M.: Stange bygdebok II: Gårds- og slektshistorien. Utg. Stange historielag. [1951-52]. Digital versjonNettbiblioteket.


Alm oestre stange.jpg Kronby under Nordre Ottestad (Stange gnr. 30) er en del av prosjektet Digital bygdebok for Stange, som er en oppdatering og utvidelse av bygdebøkene for Stange. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa, og Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide den.

Se også: Om prosjektetEiendommer i Digital bygdebok for StangeMatrikkelgarder