Julegran-gave

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 4. des. 2024 kl. 09:34 av Kallrustad (samtale | bidrag) (lett redigering)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Det norske juletreet på Trafalgar Square
Foto: Stig Rune Pedersen (2015).

Julegran-gaver har vært en tradisjon siden slutten av 1940-åra. Mange kommuner i Norge gir julegran i gave til byer i Europa.

Det meste kjente er at Norge har sendt et juletre til London hvert år siden 1947 som en gave til byen som takk for Storbritannias hjelp under og etter andre verdenskrig.. Denne tradisjonen ble etablert etter krigens slutt, da Storbritannia spilte en viktig rolle i å støtte Norge under den tyske okkupasjonen.

Juletreet, som kommer fra Oslo, blir plassert på Trafalgar Square, et sentralt og kjent område i London, hvor det er synlig for både lokalbefolkningen og turister. Treet er et symbol på takknemlighet, vennskap og de nære båndene mellom Norge og Storbritannia. Hvert år blir det arrangert en lysseremoni, som markerer starten på julefeiringen i London og samler folk fra hele byen.

Dette treet er et viktig diplomatiinnslag som reflekterer Norges verdsettelse av Storbritannias innsats under krigen, og det har blitt et symbol på fred og samhold mellom nasjonene. Gjennom årene har det blitt en tradisjon som styrker de historiske båndene og minner oss om viktigheten av internasjonalt samarbeid og støtte i tider med behov.

Norge har sendt juletre som en takk for hjelpen under andre verdenskrig til flere byer som spilte en viktig rolle i å støtte Norge under krigen. Her er de viktigste stedene som har mottatt juletre:

  1. London, Storbritannia – Juletreet har blitt sendt hvert år siden 1947 som en takk for Storbritannias hjelp under krigen, spesielt for støtten til Norge under den tyske okkupasjonen. Treet plasseres på Trafalgar Square og har blitt et symbol på vennskap og takknemlighet.
  2. Edinburgh, Skottland – Skottland ga Norge betydelig hjelp under krigen, og som en takk sendte Norge juletre til Edinburgh. Treet ble plassert på East Princes Street Gardens i sentrum av byen og har vært en årlig tradisjon siden 1949.
  3. Rotterdam, Nederland – Etter andre verdenskrig sendte Norge et juletre hvert år som en takk for nederlandsk hjelp under og etter okkupasjonen. Treet ble plassert på Schouwburgplein i Rotterdam, en gave som varte fram til 2014.
  4. Kiel, Tyskland – I 1965 begynte Norge å sende juletre til Kiel som en takk for den hjelpen Tyskland ga Norge etter krigen, spesielt fra byens befolkning og havn. Treet er plassert på Rathausplatz, og det har blitt en symbolsk gave hvert år fra Drammen kommune.
  5. Paris, Frankrike – Norge har sendt juletre til Paris som takk for den franske hjelpen under krigen, spesielt for støtten som ble gitt til den norske motstandsbevegelsen. Sandnes kommune begynte å sende treet til Paris i 1980, og det blir plassert på Place de la Concorde.
  6. Stykkishólmur, Island – Norge sendte også et juletre som takk til Island for deres støtte under krigen. Denne tradisjonen startet i 1991, og treet ble plassert på torget i Stykkishólmur.

Disse gavene har blitt viktige symboler på vennskap, samarbeid og takknemlighet mellom landene som bidro til Norges frihet og støtte under den andre verdenskrigen.

Under finnes en tabell som vi sender julgran gaver til utover andre verdenkrig gaver også

Gave fra Gave til Plassering Opprettet Merknader
Oslo kommune London, England Trafalgar Square 1947
Oslo kommune Rotterdam, Nederland Schouwburgplein 1950 Tradisjonen opphørte i 2014 på grunn av kostnadshensyn og organisatoriske utfordringer, men den står fortsatt som et godt eksempel på kulturell diplomati og vennskap mellom land.
Oslo kommune Reykjavik, Island Austurvöllur, torget foran Alltinget (Islands parlament) 1951 Norge avsluttet tradisjonen med å sende juletre til Reykjavik, Island, i 2014. Hovedårsaken var økonomiske og logistiske utfordringer. Det å sende et stort juletre over lange avstander involverte betydelige kostnader og krevde omfattende koordinering. Etter hvert som kostnadsfokus og miljøhensyn fikk større oppmerksomhet, ble det vurdert som mer hensiktsmessig å avslutte tradisjonen.

Islendingene fortsetter imidlertid å markere julefeiringen med eget juletre, og tradisjonen har etterlatt et sterkt inntrykk som symbol på vennskapet mellom Norge og Island.

Drammen kommune Kiel, Tyskland Rathausplatz 1965
Drammen kommune Stykkisholmur, Island 1986 Denne tradisjonen varte frem til 2019, da den ble avsluttet av logistiske og økonomiske årsaker.
Grimstad kommune St. Magnuskatedralen (inne), Orknøyene 1987 Se Fjære historielag
Hordaland Fylkeskommune St. Magnuskatedralen (utenfor), Orknøyene
Hordaland Fylkeskommune Edinburgh, Skottland East Princes Street Gardens 1986
Bergen kommune Newcastle, England Newcastle upon Tyne 1948
Sandnes kommune Paris, Frankrike Place de la Concorde (en av de 3 plassene) 1947 Tre juletrær til Paris. Oslo sendte fra 1947 til 1980 og deretter overtok Sandnes kommune dette.
Stavanger kommune Newcastle, England
Trondheim kommune Grimsby, England ca 1962 Opphørt 2002
Trondheim kommune Hamburg, Tyskland
Trondheim kommune Amsterdam, Nederland 1964 Opphørt 2000
Sortland kommune Grimsby, England 2003 Overtok etter at Trondheim slutta.
Kongsberg kommune Gouda, Nederland 1955

Kilder