Tamilsk språk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Starten på 1. Mosebok i en tamilsk Bibel fra 1723, trykt i den dansk-norske kolonien Trankebar.

Tamilsk eller tamil er språket til folkegruppa tamilene, med kjerneområde i delstaten Tamil Nadu i India og det nordøstlige Sri Lanka. Det er også mange tamiltalende migranter ellers i verden. I Norge er de aller fleste av de omkring 13 000 innbyggerne med srilankisk bakgrunn tamiler. Totalt er det omkring 80 millioner mennesker som snakker språket, hvorav omkring 65 millioner i Tamil Nadu. Det er ett av 22 offiselle språk i India, og siden 1987 ett av to offisielle språk på Sri Lanka. Den nærmeste språklige slektningen av tamil er malayalam, som er hovudspråket i den indiske delstaten Kerala.

Tamil er et dravidisk språk. Den første formen, proto-tamilsk, utvikla seg trolig fra proto-sørdravidisk omkring det 3. århundre før Kristus, og de første skriftlige bevisene kommer kort tid etter dette. Tamilsk har den eldste ikke-sanskritiserte indiske litteraturen. Moderne tamilsk oppsto omkring år 1600.

Tamilsk har et eget alfabet, tamiḻ ariccuvaṭi, med 247 tegn. Tretti av dem er bokstavtegn: Fem kort og fem lange vokaler, to diftonger og atten konsonanter. Det er også ett diakritisk tegn som kombineres med disse for å angi uttale. Resten av tegnene er glyfer som inneholder en konsonant og en vokal som til sammen blir en stavelse. Skriften er altså en blanding mellom bokstav- og stavelsesskrift. Den store mengden tegn betyr at hvert tegn er fonetisk entydig, så kan man tegnene vil det aldri være tvil om uttalen. Samtidig fører det til at transkribering av tamilsk kan være komplisert. Skriften leses fra venstre mot høyre. Enkelte av tegnene ble henta fra sanskrit, mens andre er utvikla spesielt for det tamilske språket.

Litteratur