Munken (kino i Larvik)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 23. apr. 2024 kl. 09:41 av Kallrustad (samtale | bidrag) (kategorikorr.)
Hopp til navigering Hopp til søk
Munken med midlertidig inngangsparti, trolig pyntet i forbindelse med åpningen under byens 250-årsjubileum i 1921.
Foto: Ukjent/Per Nyhus' fotosamling
Munken etter at fasadedelen av bygningen var fullført i 1930.
Foto: Ukjent/Per Nyhus' fotosamling
Takhvelvet støpes.
Foto: Solberg Foto/Per Nyhus' fotosamling (1920/1921).
Munkens tilbygg ble innviet 1. mars 1972.
Foto: Roy Olsen (2005).

Munken kino i Larvik åpnet 20. september 1921 og hadde siste forestilling 6. september 2009. Bygningen er oppført etter tegninger av arkitektene Gerhard Iversen og Jacob Hanssen. Munken var også brukt som konsertsal, og til en viss grad også som teater.

Byen får kommunal kinematograf

Fra 1906 ble det drevet flere mindre kinoer i byen. Disse var populære og ga gode inntekter. Kommunen så her en mulighet for inntekter til kommunekassa, og tanken om kommunal kinodrift ble realisert. I et bystyremøte 16. november 1914 ble det med 31 mot 12 stemmer besluttet å opprette kommunal kinodrift. Navnet ble Larviks kommunale Kinematografer. På samme tid bestemte man seg for å bygge en ny kinobygning. Man begynte å se seg om etter en egnet tomt, og flere alternativer ble vurdert. Det ble ikke funnet noe godt alternativ, og byggesaken ble lagt i bero inntil en brann i Storgata 20 (fra 2017 nr. 55) gjorde at eiendommen ble til salgs. «Kinematografen» fikk derved hånd om en fordelaktig beliggende tomt til en rimelig pris.

Sommeren 1918 ble tomta kjøpt, og i et bystyremøte 31. mars 1919 ble det vedtatt å bygge den nye kinematografen der.

Man gikk straks igang med utarbeidelse av byggeplaner og den 31. januar 1919 forelå en innstilling med detaljerte beskrivelser og tegninger av arkitektene Gerhard Iversen og Jacob Hanssen. Byggesummen var kalkulert til 300 000 kroner.

Grunnarbeidet ble betydelig dyrere enn forventet. Blant annet viste boringer at grunnen inneholdt bløt leire, og man måtte pæle der hvor det ikke kunne støpes på fjell. 331 pæler gikk med til fundamenteringen.

Siden man skulle bygge et så stort hus, begynte man å tenke på å få flere institusjoner inn for å utnytte det best mulig. Folkebiblioteket var svært aktuelt, og kommunale kontorer ble vurdert. Biblioteket takket imidlertid nei til den tilbudte plass. Planleggingen forsinket utbyggingen med flere måneder, noe som førte til store problemer videre i prosjektet. Da anbud til slutt kunne utstedes i mai 1920, var man kommet inn i en periode med prisøkninger og uforutsigbarhet i byggebyggebransjen. Byggeprosjektet kom til å bli for dyrt og sto i fare for å stoppe opp. Det ble da foreslått en forenkling av planene, nemlig å bygge kinosalen helt ferdig, men sløyfe fasadebygningen inntil videre og i stedet oppføre en provisorisk forbygning for billettsalg og maskinrom. Dette ble vedtatt av bystyret den 13. oktober 1920. Etter dette gikk arbeidet sin gang uten videre problemer, og kinoen ble bygget med 640 sitteplasser.

Bygningens takkonstruksjon ble regnet som enestående i sitt slag og vakte oppsikt i fagkretser. Den består av en elipseformet kuppel på 23×17 meter støpt i betong, og kan regnes som forløperen til kuppelen til Colosseum kino i Oslo, også tegnet av arkitektene Gerhard Iversen og Jacob Hanssen.

Dekorasjonene i takhvelvet og de ti freskomaleriene på veggene – fire på hver langvegg og ett på hver side av scenen – med motiver fra eventyret Kvitebjørn og kong Valemon (Østenfor sol og vestenfor måne) – ble utført av kunstneren, kinomaleren, Paul Ansteinsson (1885-1939). Han ble assistert av arkitekt Jacob Hanssen.

Hva skal kinoen hete?

I slutten av august 1921, rundt tre uker før åpningen ble det utlyst en navnekonkurranse hvor førstepremie var 100 kinematografbilletter! Det kom inn 190 forslag, og etter en grundig vurdering og utvelgelse satt man igjen med tre alternativer: «Munken», «Arken» og «Konsert-Biografen». Munken var et godt navnevalg sett i ettertid. I Larvik omtalte man alltid kinoen som «Munken»; man skulle på Munken – ikke på kino. Navnet ble lånt fra «Munkegaden» (tidligere Munkegangen) som hadde sitt utspring ved Munken. Denne var igjen (trolig) oppkalt etter en tollinspektør Lars Munch som skal ha bodd i området i siste halvdel av 1700-tallet.

Munken åpner

Åpningen av Munken den 20. september 1921 inngikk som et av de betydeligste ledd i feiringen av byens 250-årsjubileum.

Klokken 17 var salen fylt av innbudte gjester og entusiastiske kinogjengere. Etter en innledende tale av byggekommiteens formann, Joseph Clemens, ble Munken høytidelig overlevert Larvik kommune ved ordfører Oscar Andersen. Ordføreren på sin side takket med velvalgte ord for bygningen og takket også hver enkelt som hadde bidratt til det storartede resultatet. Så ba han publikum stemme i et nifoldig hurra for byggekommiteen!

Spenningen var stor da lyset i salen ble dempet og kinoens første forestilling startet med filmen «Byen vor», en dokumentarfilm tatt opp rundt om i Larvik sommeren 1920, etterfulgt av hovedfilmen, den nye «Jomfru Trofast», en historie basert på et folkeskuespill skrevet av Vilhelm Krag og regissert av Rasmus Breistein.

Driften videre

Munken fikk installert utstyr for visning av lydfilm i mai 1930, og «Rio Rita», som ble vist 22. mai, var første filmforestilling med lyd.

I 1930 ble bygningen endelig fullført med fasadedelen ut mot Storgata – med nytt inngangsparti, billettsalg, maskinrom og kontorer.

Våren 1950 ble det montert nye og bedre seter, og antall sitteplasser ble redusert fra 640 til 570.

I 1954 fikk kinoen montert bredere lerret for å kunne vise det nye CinemaScope-formatet.

Tilbygget til Munken med foajé og kafé ble innviet 1. mars 1972, og samtidig åpnet bibliotekets barneavdeling sine nye lokaler her etter å ha hatt tilhold i Herregården. Tilbygget er oppført etter tegninger av arkitekt Arne Bruun-Trulsen. Det skiller seg, med sin kasseform og glatte fasade, ut fra den eldre bygningen, og har blitt mye kritisert for det.

I 1991 ble salens amfi gjort brattere, og nye og bedre seter montert. Denne gang ble antall sitteplasser redusert til 398.

Siste oppgradering av munken var i 2004. Da ble lerretet skiftet ut med et bredere, og det ble investert i ny kinomaskin. Man gikk da over fra å veksle mellom to maskiner med mindre spoler til å kjøre hele filmen fra én 4000 meters spole.

I et møte 26. mars 2008 vedtok Larvik kommunestyre å selge Munken, dette i forbindelse med at Bølgen Kulturhus med tre kinosaler var under oppføring. Kulturhuset åpnet 10. oktober 2009. Salget ble imidlertid ikke gjennomført.

Etter 88 års drift, hadde Munken siste kinoforestilling søndag 6. september 2009 med Giuseppe Tornatores filmklassiker «Cinema Paradiso» fra 1988.

Fra 2012, Teaterhuset Munken som driftes av Larvik barne- og ungdomsteater.

Adresse: Storgata 55 (tidligere nr. 20).

Munkens kinosjefer

  • 1921–1947: Oscar Emil Andersen. (Kinematografkommiteens formann fra 1915 og bestyrer for Larviks kommunale kinematografer fra 1918.)
  • 1948–1983: Birger Krohn Andersen
  • 1984–1985: Olav Terje Johansson
  • 1985–1986: Svenn Nordby (kst.)
  • 1986–2009: Lasse Brennvall. (fortsatte som kino- og kultursjef ved Bølgen kulturhus fram til 2019.)

Galleri

Kilder


Koordinater: 59.05006° N 10.03364° Ø