Vilhelm Storms gate
Vilhelm Storms gate er en gate ved Kalvskinnet i Midtbyen i Trondheim som går fra Schirmers gate i sør mot Arkitekt Christies gate i nord. Gaten er enveiskjørt nordover og fungerer både som gjennomfartsvei og som adkomstvei til bygårder beliggende helt sør ved Kalvskinnet.
Gateløpet ble etablert på begynnelsen av 1910-tallet og var en del av områdets omregulering etter at jernbanetraseen til Trondhjem-Størenbanen ble flyttet fra Throndhjem stasjon på Kalvskinnet til nåværende stasjon ved Brattøra i 1884. Gaten fikk sitt nåværende navn i 1913 og ble oppkalt etter zoologen Vilhelm Storm (1835–1913), som var konservator ved Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab i over 50 år.
Vilhelm Storms gate - om gaten
Vilhelm Storms gate går fra Schirmers gate til Arkitekt Christies gate. Leiegårdskvartalene (1909-15) langs begge sider av Vilhelm Storms gate er enklere utstyrt enn Arkitekt Christies 4a-b og c, men er tegnet av samme arkitekt, Johan Osness.
I 1856 ble Vilhelm Storm ansatt som konservator og preparant ved Det Kgl. Norske Videnskabers Selskab. Han viet han all sin tid og sine krefter til utviklingen av selskapets naturhistoriske samlinger. Hans arbeidsdag ved museet kom til å strekke seg over femti år. Vilhelm Storm var organisatoren av selskapets zoologiske samlinger og den første som påviste og beskrev de rike forekomster av dyreliv i Trondheimsfjorden. Han fortsatte og førte videre det naturhistoriske studium som biskop J. E. Gunnerus, Videnskapsselskapets stifter, hadde grunnlagt hundre år tidligere. Konservator Vilhelm Storm var en velkjent personlighet i byen med sin særpregede skikkelse. Med sitt lange hår og sin tynne, noe lutende kropp i slepende gange - med eiendommelige hopp iblant…
Vilhelm Storms gate 1
Vilhelm Storms gate 1 er en del av Osness-kvartalene – leiegårdskvartaler bygget i perioden 1909 til 1915, bygget med store leiligheter for borgerskapet. Leiegårdene er i all hovedsak tegnet av arkitekt Johan Osness og er utført i bærende tegl med karakteristiske karnapper, inngangspartier og arker i jugendstil. Leilighetene ligger i en av byens mest ærverdige bygårder. De herskapelige stuene i de flotte hjørneleilighetene vender mot Nidelven og Byåsen. Flere av dem består av 3 romslige stuer samt bibliotek, alle rom med store vindusflater og god takhøyde.
Vilhelm Storms gate 2
Vilhelm Storms gate 2 er en delav Osness-kvartalene – leiegårdskvartaler bygget i perioden 1909 til 1915, bygget med store leiligheter for borgerskapet. Leiegårdene er i all hovedsak tegnet av arkitekt Johan Osness og er utført i bærende tegl med karakteristiske karnapper, inngangspartier og arker i jugendstil.
Vilhelm Storms gate 3
Vilhelm Storms gate 3 er en del av Osness-kvartalene – leiegårdskvartaler bygget i perioden 1909 til 1915, bygget med store leiligheter for borgerskapet. Leiegårdene er i all hovedsak tegnet av arkitekt Johan Osness og er utført i bærende tegl med karakteristiske karnapper, inngangspartier og arker i jugendstil.
Bakgården
Tidligere beboerne i Vilhelm Storms gate 3 I leiligheten i første etasje bodde Abraham Samuel Philipsohn (1866 - 1943) og kona Rebekka. I det som var et ombygd melkeutsalg. Abraham Samuel Philipsohn ble født 19. desember 1866 i Stottin, Polen. Han var gift med Rebekka (f. Amtmann) og de kom begge til Norge i 1897. Sammen fikk de åtte barn; Jakob, Philip, Frida, Jenny, Esther Rosa, Elisabeth, Maja og Benjamin. Abraham arbeidet som handelsmann før krigen brøt ut. I 1910 åpnet han Samuel manufaktur & herrekonfeksjonsforretning i Prinsens gate 28a. Han ble arrestert under arrestasjonene av mannlige jøder i Trondheim, og ble sendt til Bredtveit fengsel. 24. februar 1943 ble han deportert med skipet "Gotenland". Ved ankomsten 3. mars 1943 ble Abraham sendt direkte til gasskamrene og drept. Barna Rosa Esther, Frida, Jenny, Phillip og Maja led samme skjebne. Datteren Elisabeth døde før krigen brøt ut. Sønnene Jakob og Benjamin overlevde ved å flykte til Sverige. Abrahams kone, Rebekka, lå på sykehus i Trondheim under hele krigen. Hun døde like etter at freden kom, uvitende om at hennes to sønner hadde overlevd.
Kilde: Jødisk museum Oslo
Jenta i veggen
I Vilhelm Storms gate 3 utspant det seg en dramatisk historie under krigen. En historie man kan lese om i boken Jenta i veggen, av Lena Lindahl (Cappelen Damm AS 2019). En novemberdag i 1942 kom politiet for å arrestere jødene som bodde i leiligheten. Etter at begge foreldrene til Betzy Rosenberg var blitt arrestert, bodde Betzy her sammen med tantene og mormor Rebekka. Politimennene holdt seg strengt til ei liste over de som skulle arresteres, men her sto ikke navnet til Betzy. På grunn av denne feilen ble hun derfor ikke arrestert. Hun fryktet imidlertid at feilen ville bli oppdaget og rømte derfor til kjæresten sin Arne på Byneset. I hytta si på Strandly bygget Arne et hemmelig rom som Betzy kunne gjemme seg i hver gang tyskerne dukket opp. På denne måten berget hun livet og overlevde krigen.
Vilhelm Storms gate 4
Vilhelm Storms gate 4 er en del av Osness-kvartalene – leiegårdskvartaler bygget i perioden 1909 til 1915, bygget med store leiligheter for borgerskapet. Leiegårdene er i all hovedsak tegnet av arkitekt Johan Osness og er utført i bærende tegl med karakteristiske karnapper, inngangspartier og arker i jugendstil. Vilhelm Storms gate 6