Hermod Riise (1888–1953)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kunstmaler Hermod Riise (1888-1953). Portrettet er antakelig tatt av hans bror, fotografen John Riise (1885-1978), en gang på 1940-tallet.

Hermod Riise (født 28. mai 1888 på gården Vonheim i Hareid kommune, død 18. november 1953 i Haried) var kunstmaler.

Familie

Hermod var sønn av Elan Rasofiel Riise (1844-1929) og Augusta Liavåg (1860-1896). Rasofiel, som både var lærer og gårdbruker, var kunstnerisk anlagt og skrev dikt, malte, dirigerte og komponerte. Mange av deres 12 barn arvet hans kunstneriske talenter. En av Hermods brødre var kunstner og fotograf John Olav Riise (1885-1978). Hjemmet deres, Vonheim, er i dag et bygdetun drevet av Rasofielgarden stiftelse.

2. september 1917 giftet Hermod Riise seg med Anna Teigene. De fikk to døtre.

Liv og virke

Hermods mor døde dagen etter at hun hadde født sitt tolvte barn. Faren kunne ikke ta seg av alle barna alene og flere måtte settes bort. Hermod, som bare var åtte på det tidspunkt, ble satt bort til presten i Herøy. Men han lengtet sånn hjem at han fikk komme tilbake til Vonheim ett år senere. Faren giftet seg aldri igjen og alle barna måtte bidra på gården. I den kunstneriske familien var det likevel plass til sang, musikk, tegning og maling. Selv om Hermod tegnet, var det musikk han var mest interessert i. Hjemme lærte han å spille orgel og senere ble han en dyktig pianist.

Da Hermod var ferdig med Amtsskolen i Ørskog, gikk han Gardens underoffisersskole i Oslo og ble gardist i Hans Majestet Kongens Garde. I Oslo begynte han, etter oppfordring, også på Den kongelige tegneskole. I 1912 kom han inn ved Statens kunstakademi og hadde Christian Krogh og Halfdan Strøm som lærere. I 1916 hadde han separatutstilling i Oslo Kunstforening, og i 1917 deltok han for første gang på Høstutstillingen. Han gjorde etterhvert flere studiereiser både til København, Brussel, Spania og Italia. I 1927 studerte han i ett år i Paris, under André Lhote.

Hermod Riise malte landskaper, portretter og interiører, men det var som portrettmaler han gjorde seg mest bemerket.

Utsmykninger og verk i offentlige samlinger

  • Tromsø Kunstforening Faste Galleri
  • Aalesunds Kunstforening
  • Hareid Kunstlag
  • Ørsta Kunstlag
  • Bygdetunet på Vonheim
  • Møre Folkehøgskule
  • Volda lærarskule (portrett av Erling Kristvik)

Galleri

Kilder