Bjørn Østring

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Bjørn Østring (født 23. september 1917Gjøvik) var under andre verdenskrig frontkjemper og medlem av Nasjonal Samling. Etter krigen har han vært talsmann for frontkjemper- og NS-miljøet, og har arbeidet med Nasjonal Samlings historie.

Østring meldte seg i 1933, som sekstenåring, inn i Nasjonal Samlings Ungdomsfylking (NSUF). Østring delte ut bladet NS på Gjøvik 17. mai 1933, og var med på å stifte NSUF i byen i 1935. I 1937 var han en av grunnleggerne av Oppland NSUF. Da krigen brøt ut, var Østring fylkessekretær for NS i Hedmark. Høsten 1940 ble han landsleder for NSUF.

Da Den norske legion ble opprettet sommeren 1941, sluttet Østring seg til den. Kort tid etter lot han seg verve som frontkjemper, og ble som troppsjef i legionen sendt til Leningrad. Hans grad da han ble sendt ut var Legions-Hauptscharführer, tilsvarende oversersjant. Etter endt tjeneste i 1942 ble han SS-Untersturmführer der Reserve, tilsvarende Leutnant i den tyske hæren og fenrik i den norske. Han fikk tildelt Jernkorset av 2. klasse, Østfrontmedaljen og Frontkjempermerket.

Etter at han kom tilbake til Norge i 1942, var han blant annet stabsleder for Axel Stang. I 1944/45 var Østring sjef for en vaktstyrke kalt Gjestene, som sammen med Førergarden voktet Vidkun Quislings bolig Gimle i Oslo. Gjestene besto hovedsakelig av tidligere frontkjempere. Østring var også ungdomsleder i FO 2 Stor-Oslo. På denne tida utviklet han et tillitsforhold til Maria Quisling.

I landssvikoppgjøret ble Østring dømt til syv års fengsel. I 1949 ble han benådet. Han tok svennebrev som maler, et yrke han forble i gjennom resten av sitt yrkesaktive liv. Han begynte også å arbeide med å dokumentere Nasjonal Samlings historie, og bygget opp en stor samling materiale. Store deler av denne samlingen er overført til Riksarkivet.

I 1972 kom Østring i kontakt med Svein Blindheim, som hadde vært i Kompani Linge. De to, som er naboer på Høvik og venner, ble sammen intervjuet i boka Vi sloss for Norge av Arvid Bryne. Østring ble i boka omtalt som krigshelt, noe som skapte en viss debatt i media. Østring har en rekke ganger uttrykt beundring for Quisling, blant annet i et radiointervju sendt av NRK i 2006 med tittelen «Vidkun Quisling - edleste mennesker jeg har kjent».

Kilder og litteratur