Bygdøy politistasjon
Bygdøy politistasjon var en politistasjon i Fredriksborgveien 13 på Bygdøy. Tidligere hadde ikke Bygdøy hatt fast stasjonært politi, men det ble opprettet midlertidige politiposter ved store folkeansamlinger. Til å begynne med av dragoner, fra 1860-årene av kavalerister og mot slutten av århundret av patruljerende og ridende politibetjenter på veiene og bryggene.
Fra 1902 ble bevilgningene til politiet øket, slik at også Bygdøy fikk fast ansatte betjenter. I 1903 besto politistyrken på Bygdøy av (datidens titulering):
- Stationsbetjent Herman Kr. Berg (f. 1870), tiltrådt 1. januar 1898
- 2den Betjent Søren Lauritsen Robøle (f. 1873), tiltrådt 1. februar 1900
I 1911 kjøpte kommunen eiendommen «Fredriksro» på 1,9 dekar på en forhøyning der Fredriksborgveien møter Langviksveien på Bygdøy, med adresse Fredriksborgveien 13 med en bygning fra 1904 og fikk oppført/ombygget til politibygning samme år. Denne innholdt bolig for to betjenter, kontor og arrestlokale. Typisk for sveitserstilen har bygningen en høy grunnmur med full kjeller, store takutstikk, og liggende høvlet trepanel. Trolig var det en glassveranda ut mot Langviksveien, denne er i dag delvis kledd inn.
Politistasjonen var underlagt Aker politi fram til at den etter kommunesammenslåingen i 1948 ble i 1949 underlagt Oslo politikammer.
Politistasjonen ble lagt ned i mars 1962 og oppgavene overført til Vækerø politistasjon. Bygningen i Fredriksborgveien er senere blitt om- og påbygget (blant annet med verandaer) til omsorgsboliger.
Vern
Eksteriøret, hovedvolumet, hovedkonstruksjoner og de gjenværende delene av hageanlegget i Fredriksborgveien ble vernet 12. juni 2013 etter plan- og bygningsloven.
I begrunnelsen for vernet heter det: «Formålet med vernet er å bevare bygningen i seg selv som et sveitserhus, men også som del av et større kulturmiljø av eldre villabebyggelse på Bygdøy. Bygningen har gjennomgått endringer som til en viss grad forringer lesbarheten til bygningen, men den har fortsatt verdi som et eldre sveitserhus med flere formtypiske elementer. Bygningen tilhører de eldste villaene fra perioden med en storstilt villautbygging i tidsrommet 1900-1920 på Bygdøy.»
Kilder og litteratur
- Bygdøy politistasjon i Oslo byleksikon
- Aker 1837-1937 : kommunens styre og forvaltning gjennem hundre år. 3, ss. 246-263, Aker kommune, Oslo 1940. Digital versjon på Nettbiblioteket
- Akers kommunale Kalender for Aaret 1903, s. 111, Oslo kommune
- Bygdøy politistasjon på Riksantikvarens nettsted kulturminnesok.no