Bygdeborgen på Bormen (Sørum)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Illustrasjon på hvordan en bygdeborg kan ha sett ut.
Foto: Jan Wærp

Bygdeborgen på Bormen er en bygdeborg fra yngre del av romersk jernalder eller folkevandringstida i Vesteråsen ved Mork i Sørum kommune. Restene etter bygdeborgen er automatisk fredet. Fra borgen er det utsikt utover de østlige delene av Blaker og innover Aurskog.

Bygdeborgen ligger på et framspring i åssida i et hjørne av Blaker, avgrenset av skogområder i tre himmelretninger. Bare mot øst åpner breibygda seg. Skogteigen det ligger i kalles Holmselia, og anlegget er en halv kilometer vest for småbruket Vestreng. Forsvarsanlegget blir regnet som et tilfluktssted for mindre hærstyrker eller folk og dyr. Området innafor murene kalles Bergmundåsen, det omkringliggende området Leikevoll/Leikvollen. Stedet ble sist befart av arkeologer i 2012, og da kalt Hælås.

Kollen som anlegget ligger på har naturlig fall til alle kanter, og gjennomskjæres av en nord-sørgående senkning. Skråningene er til alle kanter bygget opp med tørrmur. Særlig mot sør og vest-sørvest er muren lite utrast, og murt opp av middelstor og stor bruddstein, der enkelte av de større steinene er lagt på tvers av lengderetningen for å binde muren til det bakenforliggende terrenget. Mot nordøst er mye utrast. Arkeologen som har befart stedet antydet at inngangen muligens var der nordmuren krysset senkningen, eller i vest hvor oppstigningen til åsen var lettest. I en grop vest i området kan det ha vært mulig å samle vann til folk og dyr.


Kilder og litteratur


Koordinater: 59.9508° N 11.3042° Ø