Chulaku

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Chulaku.
Det er en Chulaku (en moderne Chulaku). Bildet ble tatt i et privat hjem i Jaffna, Sri Lanka.

Chulaku (tamilsk: சுளகு) er et slags brett laget av palmeblader, som brukes til å rense korn og ris. I Norge viser Eelam-tamiler fram redskapet, blant annet gjennom dans, på kulturarrangementer som thai pongal i regi av Annai Poopathi Tamilsk Kultursenter, noe som viser dets kulturelle betydning.

Redskapet blir laget av unge palmeblader som skjæres og tørkes i solen. Etter tørking blir bladene delt i like deler og flettet sammen til en chulaku, som har en lett buet, flat form med kanter som ofte er forsterket med bambuspinner for ekstra holdbarhet.

Bruk

Chulaku brukes til å rense korn og ris ved å skille ut skall, steiner, jord, rusk og annet uønsket materiale. Prosessen kalles pudaiṭtal på tamil, og vind kan være til hjelp, slik at urenheter blåses bort og rene korn blir værende igjen i chulaku. Å bruke redskapet effektivt, ved å bevege det raskt opp og ned med begge hender, krever god trening og presisjon. Det sies at det også styrker fingre, håndledd og skuldre, og til og med skjerper hjernen.

I landbruket har chulaku spilt en viktig rolle. Selv om moderne utstyr har erstattet mye av det manuelle arbeidet i landbruket, er chulaku fortsatt i daglig bruk i private hjem både i landsbyene og i byene i mange asiatiske land. Det blir brukt både av tamiler og singalesere i Sri Lanka, samt i India. Redskapet brukes særlig før matlaging og før maling av kornet.

Chulaku selges fortsatt i store mengder på markeder i Eelam og India. Redskapet kan vare i to til fire år, avhengig av bruk og pleie.

Kilder og litteratur


Skjermbilde 2024-10-02 213727.png Chulaku er basert på en artikkel publisert i forbindelse med prosjektet Et mangfold av historier - norsk-tamilenes historie og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.