Claus Nissen Riiber Berg

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Claus Nissen Riiber Berg (født 22. juni 1832 i Åfjord, død 1915 i Trondheim) var handelsmann og konsul. Da konsul Berg døde i Trondheim i 1915 var det til stor deltakelse fra hele byens nærings- og foreningsliv og med vemod og sorg i vide kretser. Et gammelt sterkt tre er felt het det. Han ble 83 år. Han stod på sin post med en aldri sviktende interesse helt til hans helbred ikke lengre tillot mer.

Han begynte sin karriere som 16-åring da han begynte hos Lundgreens Enke i Trondheim. Her gikk han gradene til han endte opp som ansvarlig innehaver i 1862. I 1877 ble han amerikansk konsul, en stilling han hadde i 35 år frem til 1912. Han var i mange år frem til 1899 agent for forsikringsselskapet Norden. Han var sterkt interessert i utviklingen av byens næringsliv. På hans initiativ ble Trondhjems fiskeriselskap stiftet i 1880. Han tenkte stort og mente at et slikt selskap med kraft og faglig tyngde ville gi byen resultater. Han la ned et stort arbeid i selskapet der han var leder fra første dag. Da fiskerimuseet ble opprettet i 1888 var han også leder her. Han ledet begge disse institusjonene frem til 1898. Han ble æresmedlem og deltok som jury og medlem i mange av de store fiskeri utstillingene som var. I 1882 var han med i et interresentskap som stiftet et hvalfangerselskap ved navn Kiberg hvor han var styreleder. De bygde to fangstskip ved TMV. Han var en av stifterne av Trondhjems turnforening og satt i flere år i styret her helt siden 1858. Han var en ivrig turner og la også her ned mye arbeid og ble æresmedlem. I Trondhjems Handelsforening var han over mange år med i styret og var leder i 1873 og 1879. Han satt i flere bankstyrer. Han var med i St. Johanneslosjen Nordlyset hvor han var ordførende mester. Han var dekorert som ridder av Vasa og Nordstjerneordenen og den tunisiske Ifthika-ordenen. Han ble beskrevet som nobel, og svært vennlig og hensynsfull mot alle.

Han ble i 1866 gift med Catharine Bygball Lund og hadde seks barn. Disse var som voksen, fru konsul Ingvar Klingenberg, fru konsul Francis Kjeldsberg, konsul Sverre Berg, Thorbjørn Berg, Dr. Trygve Berg, og kommuneingeniør Claus Berg. Han eide Dronningens gate 7 (Nordengården) fra 1863 til 1914 da han solgte den til Bennett. Han eide også gården Blusuvold vestre fra 1877. Denne ble senere utparsellert til villatomter. Hovedbruket tilsvarer adressen Paul Fjermstads veg 17, en ærverdig gård som fortsatt står.

Litteratur og kilder