Flekkmarihand i Østfold

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Flekkmarihand
Dactylorhiza maculata subsp. maculata (L.) Soó
Orkidéfamilien
Flekkmarihand BH.JPG
Tolverød, Aremark, 3.7.2020. Foto: Bård Haugsrud.
Kart og graf oppdatert: 5.11.2023
Dactylorhiza maculata subsp. maculata.png
110 av 228 5x5 km-ruter
Dactylorhiza maculata subsp. maculata 1.png
362 av 4680 km-ruter
509 av 445009 0,1 km-ruter
Først funnet: 1827
Sist funnet: 2023

Flekkmarihand er en av våre vanligste orkidéer art som vokser i flere biotoper i Østfold, først og fremst i basefattig skog. Den kan forveksles med skogmarihånd som imidlertid vokser på rikere grunn og kan også krysse seg med sistnevnte art.

Hyppighet og utbredelse

Flekkmarihand er spontan art som er mindre vanlig i 5x5 km-skalaen, og ganske vanlig i 1x1 km-skalaen[1]. Den har en østlig utbredelse, og med få forekomster utenfor Raet kanskje med unntak av Hvaler[2].

Økologi

Flekkmarihand vokser i myrkanter og fuktig myrlendt skog og grøfter, mest på basefattig grunn.

Oppdagelseshistorikk

Flekkmarihand er først publisert fra i Østfold, i Spydeberg, av Jacob Nicolai Wilse i 1779 under navnet Orchis maculata[3]. Det eldste belegget er samlet på Kirkøy, Hvaler i 1827 av Mathias Numsen Blytt[4].

Utviklingstrekk, endringer i tid og rom

Robert Collett omtaler flekkmarihand kun fra to lokalitet på Hvaler i 1865[5]. Øivind Johansen omtaler flekkmarihand i Onsøy som «vår vanligste orkidé, men ikke lett å finne i Onsøy»[6]. Ole Jørgen Hanssen lister den fra Kråkerøy i 1982 uten å nevne lokaliteter[7]. Alt dette kan tyde på at flekkmarihand har vært sjelden i ytre Østfold historisk sett. Fra Rakkestad omtaler Kristian Andreassen i 1964 at arten finnes på mange navnløse myrer øst i bygda i tillegg til 5 navngitte lokaliteter[8]. Dette kan tyde på at den har vært vanlig i myrstrøkene øst i Østfold. Og selv om arten fortsatt er vanlig i skogområden øst i Østfold var den trolig vanligere før man begynte å grøfte skog og myr. Den er ikke gjenfunnet i noen 5x5 km-ruter i ytre Østfold etter 2000 som kan tyde på tilbakegang der. I Bohuslän omtales flekkmarihand som vanlig og jevnt spredt i landskapet utenom i nord, og uten særlige endringer i utbredelsen mellom 1940- til 2000-åra[9].

Forvaltningsstatus

Arten regnes som livskraftig (LC) i Norge[10]. Den må regnes som livskraftig i Østfold også selv kanskje arten har gått noe tilbake, spesielt utenfor Raet hvor den menneskelig aktiviteten er størst, men har også tapt leveområder i hele Østfold da grøftingsaktiviteten var på det høyeste.

Kommentarer

Ole Jørgen Hanssen har den på lista for Kråkerøy i 1982, uten henvisning til kilde eller nevne konkrete lokaliteter[7]. Dette kan være basert på antagelser om at den finnes da flekkmarihand ellers oppfattes som vanlig i hele Norge. Iflg. Artskart er det ingen kjente funn fra Kråkerøy. Tilsvarende gjelder for Onsøy hvor Øivind Johansen i 1981 skriver "Vår vanligste orkidé, men ikke lett å finne i Onsøy" og nevner kun lokaliteten Slevik i Onsøy[6]. Iflg. Artskart er det kun to funn av flekkmarihand fra Onsøy, og forbigås da bl.a. andre orkidéer som nattfiol, rødflangre og vårmarihand i antall kjente lokaliteter lokalt. Fordi flekkmarihand er vanlig svært mange steder i Norge, så har man også antatt det også for ytre deler av Østfold og for hele Østfold, uten å kunne dokumentere det.

Kilder og litteratur

  1. Stabbetorp, Odd. Flekkmarihand i Østfold, kart, grafer og nøkkeltall. Nettsiden Østfoldbotanikk.
  2. Artsdatabanken. Flekkmarihand i Østfold (grense 2019), historisk utbredelse pr. dato. Nettsiden Artskart.
  3. Wilse, Jacob Nicolai 1779. Physisk, oeconomisk og statistisk Beskrivelse over Spydeberg Præstegjeld og Egn i Aggershuus-Stift udi Norge og i Anledning deraf adskillelige Afhandlinger og Anmerkninger deels i Norge i Almindelighet, deels dens Østre Kant i Særdeleshet vedkommende. - Schwach, Christiania. 588 s. + 2 kart. [Nytrykk Halden 1920]. Digital versjonNettbiblioteket.
  4. Blytt, Mathias Numsen 1827. Herbarieark digitalt på GBIF.
  5. Collett, Robert 1868. Zoologiske botaniske Observationer fra Hvaløerne. - Nyt Magazin for Naturvidenskaberne 15: 1-84. Christiania. Digital versjonNettbiblioteket.
  6. 6,0 6,1 Johansen, Øivind 1981. Onsøy's flora. - Østfold-Natur 11. 103 s. Digital versjonNettbiblioteket.
  7. 7,0 7,1 Hanssen, Ole Jørgen 1982. Kråkerøy's natur - flora og fauna. - Østfold-Natur 14. 104 s. Digital versjonNettbiblioteket.
  8. Andreassen, Kristian 1964. Planteliste fra Rakkestad. - Blyttia 22 (1): 1-24.
  9. Blomgren, Evastina, Eva Falk & Birgitta Herloff (red.) 2011. Bohusläns Flora. - Föreningen Bohusläns Flora, 731 s.
  10. Artsdatabankens ekspertkomité, rødlistede karplanter. Vurdering av flekkmarihand Dactylorhiza maculata subsp. maculata for Norge. Rødlista, siste versjon. Nettside hos Artsdatabanken.

Eksterne lenker