Brukersamtale:Olav Momrak-Haugan

Sideversjon per 6. apr. 2011 kl. 20:47 av Dageb (samtale | bidrag) (Om kirker i Fyresdal og Valle (dels flyttet fra indikasjoner i Telemark ~~~~)
Nytt emne

Velkommen!

Velkommen ombord, Olav Momrak-Haugan! Om du ikke har tidligere erfaring med wikiarbeide, så er det lurt å begynne med å se gjennom siden «Om wikien» og å ta en titt via basismanualen eller oversikten over hjelpesidene. Den siste siden viser deg videre til hjelp om spesifikke tema. Ellers er det bare å sette i gang med skrivingen om lokalhistoriske emner, inkludert orienteringsartikler om tilgrensende fagfelt, som du har interesse og/eller praktisk eller teoretisk bakgrunn for å skrive om. Du kan se om andre har samme interesser, og eventuelt legge inn dine på siden der brukerinteresser og ekspertise er listet opp. Skriv gjerne noen ord om deg selv på din egen brukerside også — da er det lettere for alle oss andre å se hvem du er.

Om du skulle være vant til å arbeide på Wikipedia, så er det lurt å ha i bakhodet at lokalhistoriewiki.no skiller seg ut fra Wikipedia på mange måter. Wikien vår er hele tiden i utvikling, og veien blir i stor grad til mens vi går. Lokalhistorikeres og andre lokalhistorieinteressertes erfaringer, tanker og forslag vil selvfølgelig tillegges stor vekt under prosessen. Lykke til! :-)

Velkommen ombord, Olav Momrak-Haugan! Om du ikkje har tidlegare erfaring med wikiarbeid, så er det lurt å begynna med å sjå gjennom sida «Om wikien» og å kike gjennom basismanualen eller oversynet over hjelpesidene. Den siste sida viser deg vidare til hjelp om spesifikke tema. Elles er det berre å setje i gang med skrivinga om lokalhistoriske emne, inkludert orienteringsartiklar om tilgrensande fagfelt, som du har interesse og/eller praktisk eller teoretisk bakgrunn for å skrive om. Du kan sjå om andre har same interesser, og eventuelt òg leggje inn dine eigne på sida der brukarinteresser og ekspertise er opplista. Skriv gjerne nokre ord om deg sjølv på di eiga brukarside òg — da er det lettare for alle oss andre å sjå kven du er.

Om du skulle vera vant til å arbeide på Wikipedia, så er det lurt å ha i bakhovudet at lokalhistoriewiki.no skil seg ut frå Wikipedia på mange måtar. Wikien vår utviklar seg heile tida, og vegen blir i stor grad til medan vi går. Erfaringar, tankar og forslag frå både lokalhistorikarar og andre lokalhistorieinteresserte vil sjølvsagt bli lagt mykje vekt på under prosessen. Lykke til! :-)

Trond Nygård (Kallrustad) 22. mar 2011 kl. 10:19 (CET)

Heggland valfartkyrkje

Hei Olav, og velkommen her på wikien. Om du ser på din artikkel om Heggland valfartkyrkje, vil du se at jeg har endra litt på den, bare form, ikke innhold. Jeg har satt inn lenker til andre artikler, og satt inn overskrifter. Ta en titt på det så skjønner du sikkert hvordan man gjør, - om du lurer på noe er det bare å spørre om råd, enten her på samtalesida di, eller på mi brukerside som du finner ved å klikke på signaturen min. Du nevner to personer ved etternavn: Lund og Qvisling. Kunne du satt på fornavna deres, - det hadde vært flott å kunne sette inn lenke fra navna deres slik at leserne av artikkelen din forstår at det er ønske om egne artikler om dem. Dersom du har noe lokalhistorisk litteratur som handler om Heggland valfartkyrkje, hadde det dessuten vært veldig fint om du kunne skrevet dem inn nederst i artikkelen. Lykke til videre med skrivinga, jeg gleder meg til å lese mer! Vennlig hilsen Marthe Glad 29. mar 2011 kl. 16:54 (CEST)

Eg har kopi av teikninga i Skilling Magazin, men får ikkje lagt inn. Har og kopiar av teikningar av to andre kyrkjer. Kva kan gjerast? Elles er eg imponera over kva du får ut av mine skriverier. Med beste helsing frå Olav Momrak-Haugan.
Hei igjen. Så flott at du satt på kildeliste. Har du scanna eller tatt bilde av disse bildene? Etter det du sier burde de nemlig være gamle nok til å kunne lastes opp under lisensen "forelda opphavsrett". Vennlig hilsen Marthe Glad 30. mar 2011 kl. 16:40 (CEST)
Hei Olav. Har gjort de samme tilpasningene med Moland kyrkje, altså formatert artikkelen. Ser at også denne viser til noen illustrasjoner. Kan du forsøke å laste opp disse? Går det ikke, kan vi foreløpig bare fjerne henvisningene i teksten. Ellers vil jeg nevne at parenteser i tittelen, f.eks. "Moland kyrkje (Fyresdal kommune)", bare skal brukes hvis det er flere steder med samme navn. Ellers holder det å skrive Moland kyrkje. Med helsing Trond Nygård (Kallrustad) 31. mar 2011 kl. 15:26 (CEST)

Hei! Eg har mange bilete og har gong på gong freista legge inn/laste opp men det er eit eller anna eg ikkje gjer rett. Det er nok eit eller anna med eit tastetrykk! Litt direkte instruks? Dette må eg få til, men korleis? Olav.

Hei, - nå ser jeg at du har fått det til før noen av oss rakk forklare, - så flott. Marthe
Hei Olav. Du har lagt inn mange fine bilete! No har eg kategorisert dei for deg. Helsing frå Trond Nygård (Kallrustad) 1. apr 2011 kl. 10:57 (CEST)

Alt dette er nytt for meg, verkeleg gildt å sjå korleis det er blitt. Med beste helsing frå Olav.


Berge

Hei! Går den an, og er det aktuelt, å endre overskrifta på "Berge" til "Berge i Birtedalen"? Det vil vere meir meingsfullt har eg kome fram til.

Hei hei! Det vi vanligvis gjør her på wikien med stedsnavn som kan være flertydige, er at vi skriver kommunenavnet i parentes. Sånn sett tror jeg det riktige for artikkelen din vil være å skrive Berge (Fyresdal kommune). Eventuelt kunne vi ha endret navnet til Berge gamle kyrkjestad, hvis det er det som blir brukt lokalt. Hva tror du? Vennlig hilsen Ida Tolgensbakk 4. apr 2011 kl. 12:35 (CEST)

Hei igjen! Berge gamle kyrkjestad vil vere veldig bra, det vert bruka lokalt, det vert nytta i kulturminnesøk, det er einstydande og med omsyn til namnet Berge er det fleire ulike gardar med det namnet berre her i Fyresdal. Då ser du kva du gjer. Med beste helsing frå Olav Momrak-Haugan.

Upprann

Hei igjen Olav Momrak-Haugan! Nå har jeg gjort noen endringer i artikkelen din om Upprann. Det dreier seg først og fremst om at jeg har uthevet sitatene slik at det er lettere å se hva som er dine ord og hva som er kildenes ord. I tillegg har jeg lagt til kategorier, noe som vi må gjøre på alle artikler og bilder, blant annet for at de skal bli lettere å finne igjen. Du kan lese mer om akkurat det på Hjelp:Kategorier. Det er ellers bare å spørre og grave om det er noe du lurer på. Vennlig hilsen Ida Tolgensbakk 4. apr 2011 kl. 12:47 (CEST)

Hei! Dette med redigering, kategorering og innsetjing av bilete har eg ikkje noko tak på, men synest det er så gildt når eg ser at dykk har gjort noko slikt! Og alt eg har skrive er det berre å endre på slik at det vert fornuftig i den store samanhengen. Eg er glad for alt,stol på det.

Upprann har høyrt til Paradis som så har høyrt til Eikeland, i seinare tid har Upprann høyrt til Blikom. Som moglege kyrkjestader står oppførd Blikom, Eikeland og Upprann med om lag same tekst. Dei er nok hekta ut av ulike samanhengar, men er same staden. Så dei kan trygt reduserast til ein, nemleg Upprann, det går og fram av mi tekst om Upprann. Olav.

Kirker i Fyresdal

Olav Momrak-Haugan

Jeg har flyttet det som er skrevet nedenfor fra samtalesiden under Indikasjoner på udokumenterte kirker i Telemark slik at du ser det.

Flott at du skriver utdypende artikler om kirkeindikasjonene, etter hvert er det nok aktuelt å luke bort de indikasjonene som fastslås å være basert på misforståelser. Jeg har lagt inn noen lenker fra indikasjonslistene til artiklene dine. Tar gjerne kommentarer til synspunktene nedenfor. Jeg håper andre vil følge opp med flere slike artikler etter hvert.

Til Finndalen: Jeg foreslår at vi sletter opplysningene om Finndalen fra listen for Fyresdal og beholder omtalen under Valle. Det har jeg allerede gjort, protester hvis du er uenig.

Til Hegland/Brokke: Når et kirkested ligger på en annen gård enn den kirken bærer navn etter, bør muligheten holdes åpen for at det har stått en kirke også på den gården kirken har navn etter, enten en forløper til den kjente kirken eller to parallelle kirker. Det finnes faktisk en god del eksempler på kirker på nabogårder. Når jeg nå ser på kartet, ser jeg at Brokke og Hegland har samme gårdsnummer, Brokke med bruksnummer 1 og Hegland med bruksnummer 3. Hvis Hegland har vært det opprinnelige gårdsnavnet, kan det ha gitt navn til kirkestedet. Så kan kirkestedet etter en bruksdeling ha blitt liggende på Brokkes grunn og dermed har kirkestedet blitt omtalt dels som Brokke, dels som Hegland. Kan det være en mulig forklaring? Men er det ikke litt rart at Brokke har fått bruksnummer 1, hva var det opprinnelige gårdsnavnet? Jeg foreslår følgene omtale av Hegland/Brokke under ”Andre indikasjoner”: Det dokumenterte kirkestedet Hegland ligger på nabogården Brokke. Det kan tenkes at Brokke tidligere har vært en del av en større gård med navnet Hegland, men det kan også tenkes at det en gang kan ha stått kirke på det som i dag er gården Hegland. Hva synes du om en slik formulering?

Til Tovsli og Birtevann: Hvis kartet stemmer med lokale oppfatninger, så ligger Birte ved sørøstre enden av Birtevann og har trolig vært et viktig sted siden det har gitt navn til vannet (eller omvendt?). Tovsli, som ligger flere km lenger nord, er muligens også et områdenavn siden Tovsliøytjønn ligger et godt stykke lenger øst. Omfatter området Tovsli også stedet Birte? Det har trolig vært betydelig aktivitet i områdene rundt Birtevann i gammel tid. Det er naturlig at det også finnes kirkeindikasjoner i dette området. Stedfestingen av disse indikasjonene er imidlertid vanskelig for en uten lokalkunnskap. Jeg har bare notert meg at det finnes en eller flere tradisjoner om kirke i området ved Birtevann og Tovsli. Det er mulig at en indikasjon om kirke på selve Birte kan skyldes forveksling med Berge, men jeg har oppfattet at tradisjonen er knyttet vel så mye til Tovsli som til Birte. Her trengs det medvirkning fra folk med lokalhistoriske kunnskaper. Jeg foreslår følgende omtale inntil evt. nye opplysninger fremkommer: *Tovsli i Fyresdal: Kirke og kirketuft ved Birtevann omtalt, nærmere lokalisering uklar. Hva synes du om en slik formulering?

For øvrig kjenner du sikkert til Olavskjelda 1 km nord for Brokke? Kjenner du noen tradisjoner knyttet ti denne kilden? Dag Bertelsen (Dageb) 24. mar 2011 kl. 11:12 (CET)