Brødrene Christiansens Verksted

Sideversjon per 4. mar. 2024 kl. 16:16 av Cnyborgbot (samtale | bidrag) (Robot: Endrer mal: Thumb høyre)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)

Brødrene Christiansens Verksted var et bilverksted i Willy Greiners vei 22 ved Rønne elv i Sandvika, også kalt Sandvika Mekaniske Verksted.

Brødrene Christiansens Verksted, i dag fiskebutikk.
Foto: 2016
Bygningen ut mot Rønne elv, her var det sist et utested.
Foto: 2016
Blått skilt, satt ut av Sandvika Vel.
Foto: 2016
Annonse fra 1921.

Familieforetak

Dette skal ha vært et av Norges første bilverksteder, grunnlagt i 1912 av Karl Christiansen. Han drev som smed, kobberslager og blikkenslager. Verkstedet hadde en bensinstasjon som lå ut mot gaten og hovedveien til Drammen og Ringerike. De drev senere bensinstasjon med Standard Oil/Esso og bygde et tidstypisk, nyklassisistisk «tempel» med bensinpumper foran verkstedbygningen.

Sønnene Rolf og Henrik overtok stedet i 1928. De hadde hver sine roller i bedriften, og kalte seg henholdsvis ingeniør Christiansen og disponent Christiansen i formelle sammenhenger. I 1930 hadde brødrene 15 mann i arbeid. Bedriften etablerte en underavdeling på Slependen.

Andre verdenskrig

Under andre verdenskrig ble verkstedet kjent for noe helt annet. Rolf Christiansen ble da kretsfører i Asker og Bærum krets av Nasjonal Samling, og også Henrik Christiansen var sentral som NS-mann i Bærum. Verkstedet ble brukt av okkupasjonsmakten, og 12. februar 1945 slo Milorgs sabotasjegruppe Aks.13.000 til med en aksjon mot verkstedet. Ifølge en Milorg-beretning gikk «verkstedeieren»—uoppgitt hvem av brødrene—til «motangrep — blinket med lys og lykt som en gal, kastet håndgranat ut av vinduet og skutt rørleggermester Ø. Jensen gjennom skulderen fra annen etasje under hold up-fasen».

Etter at det også var en sabotasjeaksjon mot Jensen Bilverksted på Lysaker samme dag, rykket tyske styrker og Statspolitiet inn i Bærum. Dagen etter ble dermed Milorg-mann Joar Olsen skutt og drept, mens motstandstrioen Hermann Høst, Ivar Stein Hole og Kåre Kittilsen ble overrasket i Sandvika. De to sistnevnte ble skutt, men overlevde.

Etter krigen

Verkstedet ble nedlagt i 1980. Vel hundre år senere rommet den vakre teglsteinsbygningen fra 1903 en fiskebutikk, restaurant og frisør.

Se også

Kilder

  • Øyen, Odd m.fl. (2007 [1961]). Milorg D13 i kamp. Fra det hemmelige militære motstandsarbeidet i Oslo og omegn 1940–1945. Oslo: Orion forlag
  • Budstikkas store Asker og Bærum-leksikon, artiklene «Brødrene Christiansens Verksted» og «okkupasjonstiden».


  Brødrene Christiansens Verksted er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


Koordinater: 59.8922232° N 10.5227447° Ø