Ålgård

Ålgård er et tettsted og administrasjonssenteret i Gjesdal kommuneJæren i Rogaland. Stedet ligger 94 meter over havet, like over 10 km sør for Sandnes, hvor elva Figgjo renner ut av Edlandsvatnet. Tettstedet består i dag av Ålgård, Fiskebekk, Opstad, Solås og Solbakkane. Ca. 9 000 av kommunens 11 102 innbyggere (2013) bor på Ålgård.

Navnet

Navnet Ålgård har hatt flere skrivemåter. I 1462 ble det skrevet Aalægard, i 1519 Aalgardt, i 1563 Aalgaadt og fra 1567 Aalgaard. Opphavet til navnet er antagelig ålagjerde, også kalt «mærgard» som er betegnelsen for gjerdet eller karet som ble brukt til å fange fisken ål med.

Historie

 
Ålgård gamle kirke
Foto: Stig Rune Pedersen (2016).

Ålgård hørte til Gand frem til 1634 da Gjestal skipreide ble opprettet. Fra 1600-tallet var Ålgård en postgård. Den indre armen av den vestlandske hovedveien ble i 18661869 ført frem til Ålgård. Lars Oftedal opplevde stedet før veien og industren kom til Ålgård og skrev i Stavanger Aftenblad: «Adkomsten var før 60-årene høyst ufullkommen og besværlig, særlig fra Bråstein i Høyland. Det var som å reise til fjells. Bakker opp og bakker ned, så bratte som hustak og så smale at det var et kunststykke for kjørende å komme forbi hverandre på noen steder, med svimlende stup ned mot elven, så det var den visse død dersom noen tumlet utfor...»

Ålgård omfatter gårdene Edland gnr. 5, Berland gnr. 6 og Ålgård gnr. 7, og vokste frem etter 1870. Utover gårdsbrukene var det i 1870 bare to bygninger i Ålgård - to kvernhus som stod ved elven litt nedenfor oset i Edlandsvatnet. Ålgård vokste opp rundt De Forenede Uldvarefabrikker (DFU) som ble grunnlagt av haugianeren Ole Nielsen som Aalgaards Uldspinderi i 1870. Fabrikken lå før dette på Eikeland i Sandnes, men ble flyttet til Ålgård da de ønsket å ta i bruk nyere maskiner som ble drevet av fossekraft. I tillegg var det mange sauebønder i området, noe som gjorde transporten av råmaterialene mye enklere. Ole Nielsen nøyde seg ikke bare med å bygge en fabrikk, men anla en bruksskole på slutten av 1880-årene. Fabrikken var med på å finansiere Ålgård gamle kirke (ark. Ole Eriksen Stein), som stod ferdig to år etter at Nielsen døde.

Ålgårdbanen, mellom Ålgård og Sandnes, ble åpnet i 1924 og var en sidelinje til Jærbanen og første del av den planlagte Sørlandsbanen. Traséen ble sprengt til Kyllingstad i retning Vikeså, men Stortinget omgjorde vedtaket om en indre trasé og la resten av banen om Egersund.Banen er ikke nedlagt, det er driften som er innstilt på ubestemt tid. Lokale krefter jobber for gjenåpning. Strekningen Ålgård-Figgjo brukes til dresin og saktegående veterantog. Strekningen Gandal-Vagle brukes av jbv til tungtrafikk frakt av trafo lastet på vogner.

Referanser


Koordinater: 58.764828° N 5.855483° Ø