Jærbanen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over Sørlandsbanen med Jærbanen hvor tilknytningen til Kristiansand er maret som under arbeid.
Foto: Fra Per Selvig: Sørlandsbanen (1935).

Jærbanen er en betegnelse på jernbanestrekningen mellom Stavanger og Egersund. Den er 75 km lang og regnes som en del av Sørlandsbanen.[1] Banen ble anlagt som en smalsporet jernbane i 1878, og ble opprinnelig kalt Jæderbanen.

Flere av stasjonene ble tegnet av Peter Andreas Blix.

Banen ble forlenget fra Egersund til Sira og Flekkefjord i 1904 gjennom Flekkefjordbanen.

20. desember 1924 åpnet den 12 kilometer lange Ålgårdbanen fra Ganddal stasjon på Jærbanen i Sandnes til Ålgård i Gjesdal kommune, som en sidelinje til Jærbanen og første del av den planlagte Sørlandsbanen. Traséen ble sprengt til Kyllingstad i retning Vikeså, men Stortinget omgjorde vedtaket om en indre trasé. Ålgårdbanen er i dag ikke formelt lagt ned, men driften er innstilt på ubestemt tid. Strekningen Ålgård-Figgjo brukes til dresin og saktegående veterantog. Strekningen Gandal-Vagle brukes av Jernbaneverket til tungtrafikk frakt av trafo lastet på vogner.

Under andre verdenskrig, i 1944, la den tyske okkupasjonsmakten banen om til normalspor i forbindelse med at banen ble forlenget til Kristiansand og koblet sammen med Sørlandsbanen. I 1956 ble banen elektrifisert.[1]

Idag har banen betydelig lokaltrafikk på strekningen Stavanger-Egersund i tillegg til trafikken på Sørlandsbanen østover til Kristiansand og Oslo.

Referanser